Системата разчита на данни от две камери едновременно (снимка: UZH) Ако

...
Системата разчита на данни от две камери едновременно (снимка: UZH)
Ако
Коментари Харесай

Дронове-инвалиди могат да летят с три перки


Системата разчита на данни от две камери по едно и също време
(снимка: UZH)

Ако един от моторите на дрон се повреди, всекидневно това, което се случва, е че квадрокоптерът пада и се разрушава. Благодарение на нова разработка обаче скоро безпилотните летателни апарати, които са станали „ инвалиди “ по някаква причина, ще са в положение да остават във въздуха и да приключват пътуванията си.

Обикновено когато един от четирите мотора на квадрокоптера престане да действа, дронът стартира бързо да се върти, губейки ориентацията си в пространството. И макар че има системи, които употребяват GPS данни, с цел да оказват помощ за възобновяване на ориентацията, това рядко се оказва от изгода (особено в случай че дронът лети на закрито).

Търсейки опция, учени от Университета в Цюрих и нидерландския Технологичен университет в Делфт оборудваха дребен квадрокоптер с две дребни бордови камери. Едната от тях е елементарна оптична камера, а другата – камера за събития.

В, когато квадрокоптерът стартира да се върти след прекъсване на едно от витлата му, се употребяват специфични логаритми за осъществяване на разбор в действително време на данните от двете камери. Проследявайки по какъв начин местоположението на съответни образни референтни точки се трансформира от един видео-кадър към идващия, тези логаритми пресмятат по какъв начин се трансформира местоположението на дрона.
още по тематиката
По този метод безпилотният уред съумява да компенсира измененията, което му разрешава да резервира позицията си, въпреки да се върти към оста си – той даже съумява да приключи авансово програмираната траектория на полета.

Интересно е, че в тази ситуация роля имат и двете камери. Когато се употребява единствено оптичната камера, споделят учените, видеото е прекомерно размазано в условия на слаба светлина; по тази причина прибавянето на втората, по-чувствителната камера „ за събития “ е от голяма важност. Така се набират задоволително образни данни, с цел да може дронът да лети даже при едва осветяване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР