Системата на здравеопазване е доста консервативна и е нужна промяна.

...
Системата на здравеопазване е доста консервативна и е нужна промяна.
Коментари Харесай

Министър Ананиев каза как здравеопазването ни ще се подобри, а лекарствата ще поевтинеят

„ Системата на опазване на здравето е много консервативна и е нужна смяна. Може да се появи и трети вид, който да е по – добър. Затова се откри такава необятна полемика. Имаме неповторим късмет сега “, съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

„ Ние вчера в своята презентация представихме основните принципи, правила, резултати и цели, които очакваме. Основното в реформата е качествен и нов контрол, модернизация на българското здравеопазване и разбира се, премахване на нерегламентираните плащания “, заяви той.
Министър Ананиев обясни какво ще покрива задължителна здравна застраховка от 12 лв.. „ Няма конкретен пакет, който да се финансира с тях. С тези 12 лв. ние не само ще осигурим финансирането на основния пакет, а и финансиране на нови дейности, които подобряват здравето на българските граждани. В момента, например, много от клиничните пътеки са неодоценени “, обясни той.
„ Всичко това, което предлагаме има за цел подобряване на здравеопазването, на качеството, на здравето на българските граждани. В основата на промяната има две неща – конкуренция и силен контрол. Конкуренцията ще бъде между застрахователят гражданите. Контролът ще е нов тип пък. Функцията ще се изпълнява от НЗОК, пациента и застрахователното дружество. Благодарение на контролните функции ще се стигне и до намаляване на цените на лекарствата, които в момента са изключително скъпи “, каза още здравният министър.
На въпрос ще се превърне ли пациентът в парче месо за застрахователните дружества, той отговори, че това е абсурдно сравнение и няма как да се случи.
„ Наистина здравната система в момента е недофинансирана, но ние с нашето предложение правим крачка напред. Няма държава, в която всичко да е наред, въпросът е как се използват средствата “, заключи Кирил Ананиев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР