Системата е достъпна за гражданите, бизнеса и изпълнителната властМониторстат борави

...
Системата е достъпна за гражданите, бизнеса и изпълнителната властМониторстат борави
Коментари Харесай

„Мониторстат” следи напредъка по стратегии и европроекти

Системата е налична за жителите, бизнеса и изпълнителната власт

Мониторстат борави единствено с цифри и посредством нея може да се прави справедлива оценка, лишена от пристрастия, споделя Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт
(снимка: Мария Малцева / TechNews.bg)

Напредъкът на страната ни по стратегически документи и европейски стратегии и планове ще може да се следи посредством нова осведомителна система, налична за жителите, бизнеса и изпълнителната власт. Потребителите ще могат да виждат в нея таблици с знаци за осъществяването, значими както за разнообразни изследвания, по този начин и за постигането на задачите за стабилно развиване до 2030 година, сложени от България.

Системата обгръща всички стратегически документи на национално, районно и европейско равнище. Наречена „ Мониторстат ”, платформата е създадена от Националния статистически институт. Тя стъпва върху данни от самите проучвания, провеждани от Национален статистически институт.

Би трябвало системата да ни ориентира за напредъка – или неналичието на подобен – в другите сфери. „ Тя борави единствено с цифри и посредством нея може да се прави справедлива оценка, лишена от пристрастия, въз основата на която изпълнителната и локалните управляващи могат да възнамеряват последващи стъпки и политики ”, разясни Диана Янчева, заместник-председател на Национален статистически институт.

Контролът от страна на гражданското общество върху осъществяването на политиките и тактиките е първата от дилемите, поради която е основана тази система. Това обгръща всички сфери – опазване на здравето, претовареност, демография и други
още по тематиката
Следенето на развиването на европейските стратегии и планове е различен аспект, поради който е направена „ Мониторстат ”. В нея ще има информация за плановете по Оперативна програма и настоящото им осъществяване.

Улесняването при кандидатстване за финансиране по европейски стратегии е още една значима цел, на която е подчинена системата. Това касае бизнеса и неправителствените организации в страната. Те ще икономисват време и пари, защото при интеграцията с ИСУН отпада задължението на претендентите за планове по оперативните стратегии да подават в Национален статистически институт заявление и да получават удостоверения за код на икономическа активност и легализация на годишните си доклади, обясниха от Национален статистически институт. Сега тези удостоверения и заверки ще се издават автоматизирано и ще се получават служебно от съответните комисии.

Системата е уеб-базирана и непрекъснато налична – както на български, по този начин и на британски език. Предвижда се Мониторстат да подава постоянно данни и към Портала за отворени данни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР