Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо

...
Сирийският президент Башар Асад определи като фарс обвиненията в химическо
Коментари Харесай

Асад нарече театрална постановка твърденията за химическа атака в Дума

Сирийският президент Башар Асад дефинира като фарс обвиняванията в химическо нахлуване, осъществено през април от неговия режим против бунтовническия бастион Дума, съобщи Франс прес, цитирайки оповестено в четвъртък изявление в гръцкия в. " Катимерини ".

Според Асад тези обвинявания са " фарс, театрална режисура, доста обикновена, целяща единствено да насочи нападки против сирийската войска ", както и " да увеличи бойния дух на терористите ".

Причината е, че " Съединени американски щати, Франция, Англия и техните съдружници, които желаят да дестабилизират Сирия, изгубиха една от главните си карти ", когато бунтовниците изгубиха борбата в средата на април. Асад акцентира, че неговата страна не разполага с химически оръжия от 2013 година

По думите му, в случай че в Дума беше осъществено химическо нахлуване, трябваше да има стотици и даже хиляди жертви, а не 45, както оповестяват избавителните служби. Сирийският президент отбелязва още, че не вижда за какво неговият режим би употребявал химически оръжия едвам в края на борбата.

Асад дефинира като подправени записите, направени на място от избавителните екипи. Той разяснява иронично, че хипотетичното нахлуване наподобява е убивало единствено дами и деца, а лекарите и санитарите, изложени на отровната атмосфера без защитни дрехи, остават живи и здрави. Освен това жертвите като че ли се възстановявали единствено след измиване с водат.

Тези записи са направени от Белите каски, акцентира Асад, определяйки ги като спасители доброволци, " финансирани от английското външно министерство ".

Сирийският президент съобщи също, че няма информация какво в действителност се е случило този ден в град Дума, ситуиран на изток от Дамаск. Възможно е бунтовниците преднамерено да са направили химическо нахлуване, да е избухнала детонация, или " да не е имало никакво нахлуване ".

Експертите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) посетиха Сирия на 14 април, седмица след хипотетичното химическо нахлуване. Те обаче доближиха Дума едвам след още седмица. Официалните аргументи са свързани със сигурността, отбелязва Агенция Франс Прес.

В петък ОЗХО разгласи, че нейните специалисти са завършили с вземането на проби. Очаква се анализът им да отнеме 3 до 4 седмици, като се основава най-вече на резултатите от ексхумираните тела на жертви.

" Единствената задача на Съединени американски щати в Сирия е да поддържат терористи, без значение от имената им и към коя група принадлежат ", съобщи още Асад в изявлението за в. " Катимерини ", представено от ТАСС. Той добави, че не се притеснява от започването на трета международна война в Сирия " тъй като, за благополучие, Русия има мъдри водачи ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР