Сирийски въздушни удари убиха днес десетки в бунтовническия анклав Източна

...
Сирийски въздушни удари убиха днес десетки в бунтовническия анклав Източна
Коментари Харесай

Десетки убити в Източна Гута и Африн, десетки хиляди бягат от двата анклава в Сирия

Сирийски въздушни удари убиха през днешния ден десетки в бунтовническия анклав Източна Гута, а турски обстрел по държания от кюрдска милиция Африн в Северна Сирия също взе десетки жертви, съобщи Агенция Франс Прес. Десетки хиляди са напуснали двата анклава в последните дни.

Най-малко 57 цивилни са починали в Източна Гута край Дамаск, където настъплението на режима на президента Башар Асад продължава близо месец. От началото му на 18 февруари жертвите са към този момент 1300, като съвсем 20% са деца, сочат данни на Сирийския център за наблюдаване на човешките права.

В четвъртък 12 000 души напуснаха анклав, като описаха за живота си под блокада, в ограничения и недостиг. „ В сутерена бяхме 66 фамилии, всяко от по 7 души “, съобщи Хюсеин Самид (40 г.) пред Агенция Франс Прес след евакуацията. „ Които бяхме наблъскани в мазето, взехме решение да тръгнем, каквото и да ни коства “, добави той.

Днес стотици се бяха събрали в покрайнините на Източна Гута, чудейки се дали да тръгнат към бойците, обстрелвали от седмици домовете им. Те бяха взели най-необходимото в чанти и вързопи.

Силите на сирийския режим към този момент управляват съвсем 70% от анклава.

В другата гореща точка в Сирия - Африн, който е съвсем обграден от турски сили и подкрепяни от тях бунтовници, при обстрел на турската артилерия били убити 18 цивилни през днешния ден, измежду които 5 деца.

Над 30 000 души напуснаха за денонощие държания от кюрдските Сили за отбрана на народа (СЗН) анклав, заяви в четвъртък Сирийският център за наблюдаване на човешките права. Други се готвеха през днешния ден да ги последват, преди да бъде отсечен последния път за евакуация.

Турция започва на 20 януари военната интервенция „ Маслинова клонка “. Тя отхвърля да нападна цивилни, само че данните на Сирийския център сочат, че са убити минимум 245 мирни жители, в това число 41 деца.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР