Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха

...
Сирийски официални представители, чуждестранни археолози и специалисти по реставрация присъстваха
Коментари Харесай

6 години по-късно: Сирийският национален музей отвори врати

Сирийски публични представители, задгранични археолози и експерти по реституция участваха на гала по възобновяването на работата на Националния музей в Дамаск. Това стана повече от шест години откакто институцията беше затворена поради приближаването към столицата на фронтовата линия по време на гражданската война в Сирия.

 © Българска телеграфна агенция
Отварянето на музея беше приветствано като завръщане към естествения живот от представители на управляващите.

" Отварянето на музея е извънредно значимо обръщение, че Сирия и наследството й няма да бъдат наранени от тероризма ", сподели сирийският министър на културата Мохамед ал Ахмад пред кореспонденти и гости. " Днес Дамаск беше възобновен ", добави той.

Сред изложените експонати са фрески от 2 век от античния град Дура-Европос в Източна Сирия, платове от Палмира и скулптури на гръцката богиня на успеха от южни региони.

Конфликтът в Сирия, който се води от 2011 година, беше гибелен за нейното богато културно завещание. Властите затвориха музеи и реалокираха за безвредно предпазване над 300 000 артефакта, само че все пак някои обекти бяха разрушени от групировката " Ислямска страна ", повредени от боевете или разграбени.
 Какво се договориха Ердоган, Путин, Меркел и Макрон за Сирия Какво се договориха Ердоган, Путин, Меркел и Макрон за Сирия
Съдбата на Сирия се обсъждаше през днешния ден в Истанбул. Лидерите на Турция, Русия, Германия и Франция търсиха политическо решение на сирийската рецесия. След раз...
 © Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР