Сирийската традиция за готвене е една от най-старите в света.

...
Сирийската традиция за готвене е една от най-старите в света.
Коментари Харесай

Нов сирийски ресторант впечатлява в Манастирски ливади в София

Сирийската традиция за готвене е една от най-старите в света. Тя има особена известност за финес. С подобен подготвят своите ястия сирийски мигранти у нас, които показват кулинарните си умения в най-новия ресторант "Жулия " (Julia restaurant), в кв. "Манастирски ливади " в София. Той е дребен и гиздав и се намира на ул. "Пирин " 71.
Сирийската кухня е разнообразна и съставлява комбинация от кулинарни обичаи на арабските, средиземноморските и кавказките нации. Използват се най-вече патладжани, тиквички, чесън, месо (обикновено агнешко и овнешко), сусам, ориз, нахут, фасул, леща, бяло и карфиол, лозови листа, краставици, домати, зехтин, лимонен сок, мента, шам-фъстъци, мед и плодове.

Сирийската кухня се практикува благодарение на огромен избор от предястия, известни като меззе. Обикновено се сервират дружно с арабския самун преди главното ядене, последвано от кафе със сладкиши и плодове. Кулинарната традиция на тази страна се отличава с обстоятелството, че доста от рецептите му датират от Средновековието.
Известната салата Табуле и сметаната хумус, добре познати отвън тази страна, са основни детайли на обичайния меззе. Като главно ядене, най-известното, е кибе. Неговият главен детайл е кайма или говеждо месо, богато ароматизиран и разбъркан с булгур.
Дадохме старт на вечерята с бухнал хумус по сирийска рецепта, който беше посипан обилно със зехтин, суммак, нар, и нахут. Към него имаше избор от свеж арабски самун. След това поръчахме салата "Фатуш " - прелестна свежа композиция от зеленчуци с пържен арабски самун, овкусени с дресинг от суммак, лимон, джоджен и зехтин.
Поръчахме наложителното къббе (kibbeh). Във всички средиземноморски страни, където и да сте били, най-вероятно сте опитвали къббе. Обикновено съставлява надълбоко пържено, торпедообразно кюфтеподобно ядене, което се цялостни с някакво парче месо. Това е и едно от националните ястия на Сирия.

Кебапът на сирийците несъмнено наподобява на нашите кебапчета, само че се подготвя единствено от напълно чисто агнешко или телешко месо, подправено само с кимион. Маклубе е още един вид ядене, или по този начин наречената обърната гозба, която превъзходно съчетава патладжани с кедрови ядки, месо и ориз.
"Живея в България от 6 години. Много ми се желае българите да знаят за нашата кухня, и да научат за нея. Тя е прелестна. Много цветна и доста ароматна. За нея са присъщи доста зеленчуци, булгур, свежа е и доста антична ", съобщи Зоя Жабали.
Julia restaurant с изключение на приятна конюнктура, предлага вкусна храна. Всичко се подготвя на място. Черешката в менюто са неповторимите десерти. Ние опитахме сирийска саралия, само че има кюнефе и уарбат. От заведението дават обещание, че ще изненадат прелестно клиентите си освен с отличната храна и конюнктура, само че и с налични цени.
Фактът, че опитите за нашарване на кулинарния усет с нови заведения за хранене в София не престават, е доста положителен за града, за жителите и гостите!
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР