“Синята зона за платено паркиране в София ще се увеличи

...
“Синята зона за платено паркиране в София ще се увеличи
Коментари Харесай

Зафир Зарков: Увеличаването на "синята зона" ще демотивира хората да влизат в центъра с автомобили




“Синята зона ” за платено паркиране в София ще се усили двойно, а „ зелената ” - с повече от 500 места.

Промените в Наредбата за организация на придвижването на територията на Столичната община към този момент са готови и ще бъдат импортирани за разглеждане от Столичния общински съвет (СОС) до няколко седмици.

По думите на Зафир Зарков , зам.-председател на транспортната комисия, предложенията на групата на ГЕРБ/СДС в СОС са разграничени в пет групи, а точно:

 1. Промени, свързани с реда и изискванията на даване на паркоместа в режим „ Служебен абонамент “ . Те биха довели до освобождение на над 400 места;

2. Въвеждане на правилник за разкриване на паркоместа за товаро-разтоварни действия в зоните за почасово платено паркиране и в зоните с въведен стеснен достъп на МПС и ред и условия за използването им от живущи и икономически субекти;

3. Разширяване „ Зелена зона “ в кв. Зона Б-19, регион „ Възраждане “ и на “Синя зона ” за сметка на обсега на “Зелена зона ” ;

4. Увеличаване на работното време на „ Синя зона “ от понеделник до събота от 08.30 ч. 20.00 ч. ;

5. Въвеждане на забрани за влизане на МПС в някои сектори в избрани времеви шпации.

 Темата се разисква от година-година и половина, изясни пред Радио София Зарков. За задачата се държи връзка с районните администрации и кметове, одобряват се подписки от поданици, които желаят въвеждане на зона, с цел да се ограничи паркирането в съответните квартали.

В момента паркоместата в „ синята зона “ са под 6000, а се възнамерява от тази есен те да станат 13 000 .

Най-вероятно от ноември паркирането ще нарастне двойно сред бул. „ Дондуков " и „ Сливница " и бул. „ Данаил Николаев ", сред „ Тодор Александров " и „ Сливница ", сред бул „ Христо Ботев " и „ Скобелев " и „ Опълченска ", както и всички улици сред бул. " Васил Левски " и бул. „ Евлоги и Христо Георгиеви ", както и сред бул. „ Пенчо Славейков " и бул. „ Скобелев ".

Целта е хората да се демотивират да отиват с автомобил в централните градски елементи . Това би довело до по-чист въздух и понижаване на шумовото замърсяване , изясни общинският консултант.

В момента има над 500 коли на 1000 софиянци. По-малко коли по отношение на популацията има във Виена и Берлин, добави Зарков.
С него беседва Данаил Конов.

Твърденията, че с разширението на синя и зелена зона ще се подкрепят напъните за възстановяване на качеството на въздуха, са безусловно несъстоятелни, реагираха с позиция от Асоциацията за отбрана на потребителите (АЗП):

„ Подобни ограничаващи дейности потвърдиха във времето, че не водят до понижаване на броя на колите в центъра на града, тъй като те не са обвързани с други два основни аспекта: развиването на градския превоз и обезпечаването на общински паркинги. “

Преди да прави промени в периметъра на двете платени зони, Столичната община би трябвало да обезпечи постоянен и съответен градски превоз във всички елементи на града.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР