Синоптиците от НИМХ излизат на протестСиноптиците от Националния институт по

...
Синоптиците от НИМХ излизат на протестСиноптиците от Националния институт по
Коментари Харесай

Синоптиците от НИМХ излизат на протест

Синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология излизат на митинг Синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) излизат на митинг през днешния ден. Те упорстват незабавно да получат 1 145 000 лева за обезпечаване на активността си до края на годината, както и за трайно решение на казуса с недофинансирането.
 
До 9 юли парите свършват и ще стартира поетапно изключване на звената , сигнализира синоптикът Анастасия Стойчева . Според ръководителя на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски решението на казуса е активността на Национален институт по метеорология и хидрология да бъде изведена на обособен ред в бюджета на Българска академия на науките . Това е контрактувано на среща с министъра на образованието Красимир Вълчев.
 
Проблемът беше огласен преди близо два месеца, само че до момента решение няма, напомня синоптикът Анастасия Стойчева, която е и от протестния щаб.
 
Синоптиците не утвърждават това, че множеството средства ще отидат за научна активност , която доминира в другите институти и дребна част от тях са за приложна работа , каквато се прави в института. В него занимаващите се с оперативна активност са 7 пъти повече от ученит е, изясни ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски.
 
 БГНЕС-->

На среща сред министъра на образованието Красимир Вълчев с управленията на Българска академия на науките и на Института е реализирано единодушие от идната година дотацията за Академията да бъде одобрена по действия, измежду които и тази по метеорологично обслужване, оповестиха от просветното ведомство. Засега синоптиците няма да стопират прогнозите си , в случай че не бъдат принудени да го създадат, увери Анастасия Стойчева.
 
Национален институт по метеорология и хидрология може да получи финансиране и по Националната стратегия, обвързвана с понижаване на риска от неподходящи феномени и естествени бедствия, както и по плана „ Национален геоинформационен център “, оповестиха още от просветното ведомство.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР