Синоптиците от НИМХ готвят протест, тъй като не искат да

...
Синоптиците от НИМХ готвят протест, тъй като не искат да
Коментари Харесай

ОЩЕ БУНТОВЕ СРЕЩУ ВЛАСТТА: Синоптиците от НИМХ се готвят за протест, спряха сайта си

Синоптиците от Национален институт по метеорология и хидрология готвят митинг, защото не желаят да минават към Министерство на околната среда и водите.

Това излиза наяве и от уеб страницата им, който е спрян, а вместо информация, написа: Готовност за митинг.

В Националния институт по метрология и хидрология работят близо 700 души и сега са под шапката на Министерството на образованието и науката.

Вестта за пренасяне пристигна от оповестения план на Закон за държавния бюджет 2022. Мотивът за рокадата е, че активността на Национален институт по метеорология и хидрология е обвързвана с околната среда.

По този мотив от Национален институт по метеорология и хидрология излязоха с отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което се заявава, че институтът е срещу преместването му под шапката на Министерство на околната среда и водите.

Работещите в Национален институт по метеорология и хидрология задават голям брой въпроси, като да вземем за пример за какво държавното управление ги трансферира към друго министерство, макар " трите извънредно сполучливи за Института години след излизането му от състава на Българска академия на науките и прекосяването му към МОН.

Прозрачно ли е взето това решение, за какво се прави без да са се допитали до тях, знае ли Кирил Петков за подаденото от Национален институт по метеорология и хидрология писмо от 6 януари до него и министрите на финансите Асен Василев, на околната среда Борислав Сандов и на образованието Николай Денков, в което излагат причините си срещу преместването.

" Ясни ли са Ви действителните претекстове на министър, учен от Българска академия на науките, Николай Денков за това предпочитание да " извади " една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я трансферира към едно от осемте министерства, които обслужва с научни артикули ", питат още от Национален институт по метеорология и хидрология.

От института показват, че Денков в никакъв случай не е стъпвал в Национален институт по метеорология и хидрология и нито един път не се е срещал с управлението на института от назначението му за длъжностен министър до момента.

От Национален институт по метеорология и хидрология пишат още, че " с отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология " в Закона за държавния бюджет за 2022 година се лишава опцията на работещите в Института за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и да получават средства по тях. Чий е този " пропуск ", питат от Национален институт по метеорология и хидрология.

" Системното място на Национален институт по метеорология и хидрология е там, където се употребява неговата експертиза. Това е на първо място, само че освен Министерство на околната среда и водите ", разяснява министърът на образованието и науката акад. Николай Денков предлагането Национален институт по метеорология и хидрология да излезе от системата на МОН. Становището на акад. Денков беше публикувано часове след откритото писмо на Национален институт по метеорология и хидрология.

В него е посочено, че по закон МОН би трябвало да задава общите политики за развиване на образованието и научната активност в България и да бъде равноотдалечено от всички научни институти.

Към момента, с изключение на Национален институт по метеорология и хидрология, всички институти са или към други организации като университетите, Българската академия на науките, Селскостопанската академия, или към други министерства. Като образец е даден Националният център по заразни и паразитни заболявания, който е към Министерството на здравеопазването, а Институтът по защита " Проф. Цветан Лазаров " е към Министерството на защитата.

От МОН настояват, че прехвърлянето на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите е поискано още на 16 юли 2021 година от тогавашния длъжностен министър на околната среда и водите Асен Личев. В писмото си до МОН той е изложил като претекстове, че Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология да прави количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток.

" Промяната ще докара и до понижаване на административния запас, директно обвързван с обезпечаване на връзката и обмена на данни при реализиране на мониторинга на водите ", се споделя още в писмото на служебния екоминистър до МОН, оповестява ведомството на акад. Денков.

Министърът на образованието твърди, че няма забележки към работата на института.

Институтът прави активност, която визира целия икономически живот, както и този на хората предвид на прогнозите за времето, наводнения, равнищата на реките, суша, пожари, агроклиматични фактори и така нататък и тази информация би трябвало да се финансира от страната и да бъде безвъзмездна за обществото, счита Личев. Според него научната активност, осъществявана от Национален институт по метеорология и хидрология, би трябвало да бъде в Българска академия на науките, по този начин както беше преди години.

За 2021 година бюджетът на Национален институт по метеорология и хидрология в началото е бил 21.9 млн. лева, само че през първото тримесечие е поправен и става близо 23.4 млн. лева В проектобюджета за 2022 година също е препоръчано Национален институт по метеорология и хидрология да разполага с 21.9 млн. лева

Национален институт по метеорология и хидрология създава краткорсрочни, средносрочни и дълготрайни прогнози за времето. Прави разбори за преваляванията и снежната завивка. Следи температурата и атмосферното налягане, както и облачността.

А през днешния ден на уеб страницата на института се появи този надпис:

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР