Синият талон с контролните точки на шофьорите отиде в историята,

...
Синият талон с контролните точки на шофьорите отиде в историята,
Коментари Харесай

Синият талон отиде в историята, но какво ще стане със златния?

Синият ваучър с контролните точки на водачите отиде в историята, откакто депутатите трансформираха Закона за придвижване по пътищата и решението им бе обнародвано през вчерашния ден в Държавен вестник. От понеделник всички може да не носят със себе си синята хартийка.

Но какво става освен това състояние със " златния " ваучър – жълтото листче, което получавате, в случай че сте безукорен лидер най-малко в продължение на 6 години, т.е. - нямате санкции за нарушаване на разпоредбите за придвижване по пътищата през този интервал, или за този интервал от придобиването на свидетелството.

Това ставаше просто и елементарно - против 2 лева и заявление.

Въпросният ваучър " Водач на МПС без санкции " обаче не е разказан в Закона за придвижване по пътищата, където са измененията за синия ваучър. Съответно - няма по какъв начин да бъде заличен.

" Златният " ваучър попада единствено в една разпоредба.

Макар и преработвана коренно преди десетина години, когато се понижава броят на наказванията, за които водачите получават " индулгенция ", Наредба № I-157 от 1 октомври 2002 година си е годна и до през днешния ден. До февруари 2013 година картончето даваше привилегия на притежателя му да не губи точки при хващането му без значение защо нарушаване, в това число за алкохол.

Единствената му глобата по Закона за придвижване по пътищата бе, че златният ваучър се отнемаше и се заменяше със наследник. След това наредбата е редактирана и нарушаванията, за които няма да ви лишават точки, бяха редуцирани от 25 на 14.

Става въпрос за по-леки " издънки ": говорене по телефон, светофар на алено, липса на колан, маневра и прочие Връщате златния си ваучър, и получавате още веднъж наследник.

Сега с новите законови промени в Държавен вестник се занулява наличието на синия ваучър в Закона за придвижване по пътищата. Не е ясно какво ще стане с Наредба № I-157 и един от дребното тласъци за положителните водачи - златния му еквивалент. Наредбата не е анулирана.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР