Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи

...
Синият талон към шофьорската книжка и екостикерът, който се лепи
Коментари Харесай

Екостикерите и синият талон може да отпаднат

Синият ваучър към шофьорската брошура и екостикерът, който се лепи в средата на предното панорамно стъкло на автомобила при годишен механически обзор, да отпаднат. Такава смяна в Закона за придвижване по пътищата оферират 19 депутати от " Демократична България ".

Първи от вносителите се е подписал Ивайло Мирчев, началник на новата парламентарна комисията по цифровизация и електронно ръководство. Вероятно по тази причина в претекстовете за махане на шофьорския ваучър е посочено, че той е изцяло непотребен, защото съществува централизиран указател, наличен от чиновниците на Министерство на вътрешните работи.

" Контролният ваучър и процесът по неговото лишаване и връщане вършат невъзможна електронизацията на процеса по възнаграждение на санкция при публикуван акт, надлежно влезнало в действие наказателно разпореждане. Процедурата основава съществени неудобства на жителите, изключително когато талонът е лишен в друга част на страната от мястото по непрекъснат адрес на водача ", написа в претекстовете. Вносителите считат, че потреблението на отнетия ваучър като инструмент за заплащане на санкция по наказателно разпореждане е неверен метод, написа вестник " Труд ".

 {{ otherArticle[0].article.title }}
От септември месец предходната година в Наредбата за периодически...

" На процедура по този начин се вкарва административно наказване за неплатена санкция по предходно наказателно разпореждане (заради липса на талон). Събираемостта на неплатени санкции не е пълномощие на Министерство на вътрешните работи, а на Национална агенция за приходите ", допълват народните представители от " Демократична България ".
Махане на синия ваучър

Проект за махане на синия ваучър с съвсем същите причини към този момент внесоха и депутати от групата ИБГНИ. В плана на Демократична България се предлага още и отпадане на екостикерите с чип като скъпи и непотребни. Предлага се данните за екологичните категории на колите да се вкарат в централизирана база и въобще да няма никакви лепенки за механически прегледи. Смята се, че информацията от чипа може да бъде четена отдалечено и от неоторизирани лица, с данните за автомобила да се злоупотребява, коли да бъдат клонирани и така нататък

" Стикерите за периодически обзор са непотребни в подтекста на съгласуваност по интернет и опция за отдалечена инспекция ", допълват вносителите. И оферират данните от техническия обзор автоматизирано да се трансферират при промяната на регистрационния номер на автомобила.

Според Мария Капон от ИБНИ синият надзорен ваучър е българска прищявка, която е изцяло непотребна в цифровата епоха, в която живеем. С изменение в Закона за придвижване по пътищата те плануват данните за контролните точки на водачите да се съхраняват в указател, воден от министъра на вътрешните работи.

" При основан и настоящ в действително време обединен указател, употребен за инспекция от Министерство на вътрешните работи, е безпредметно потреблението на картончета, в какъвто и да е цвят ", настояват вносителите. Те акцентират, че в този момент контролният ваучър основава съществени проблеми на жителите, когато би трябвало да бъде възобновен.

" Липсата на надзорен ваучър довежда до спомагателни санкции и наказателни постановления, а потреблението му за контролни функционалности от страна на Министерство на вътрешните работи е отживялост, която основава принуда върху жителите, отнемаща време в очакване на опашки пред гишета за възобновяване на неговата принадлежност ", пишат в претекстовете си от " Изправи се БГ! Ние идваме ".

Според тях синият ваучър не може да служи за мотивация за заплащането на пътните санкции. " Лошата събираемост не може да се санкционира в допълнение, като се основават спънки за всички жители в Република България, със подозрителен резултат от използването им. Създава се и спомагателен корупционен механизъм на проверяващите на пътя за " обезпечаване " на прозорец и невписване на в допълнение разпореждане ", изясняват депутатите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР