Сингапур пробиват серия от обширни тунели на около 60 метра

...
Сингапур пробиват серия от обширни тунели на около 60 метра
Коментари Харесай

Защо бъдещето на нашите градове може да е под земята?

Сингапур пробиват серия от обширни тунели на към 60 метра под комерсиалните центрове и даже метрото на града, пишат от.

Първоначално планувана за създаване в средата на 90-те години на предишния век, канализационната система Deep Tunnel (DTSS) е подземна „ супермагистрала “, която може да покаже бъдещето и на други градове по света.

Тя е част от общоприет проект за запазване на два скъпи ресурса: пространство и вода, показва CNN.

„ Бяхме изправени пред провокациите на възходящото население и индустриалното развиване “, споделя Ву Лай Лин, основен инженер на плана, който се ръководи от PUB - Националната организация по водите на Сингапур.

„ С увеличеното търсене не можехме да продължим да разчитаме на разширение на съществуващата инфраструктура за отпадни води. Трябваше да намерим решение, което е по-устойчиво за нашето водоснабдяване, “ добавя той.

Първата фаза, която приключва през 2008 година и коства към 3.4 милиарда сингапурски $ (около 2.5 милиарда щатски долара), включва 48 километра дълбоки канализационни тунели и нова централизирана апаратура за рекултивация на вода. Втората фаза стартира през ноември 2017 година и се чака да бъде приключена до 2026 година, споделя Ву.

След като бъдат приключени, към 200 километра тунели ще транспортират отпадни води до подземни пречиствателни станции. Използвайки солидни машини за продупчване на тунели, екипите се спускат подземен, с цел да отстранен пръстта и скалите и да конфигурират мрежа от тръби.

„ Несигурностите са най-вълнуващи при този план “, съгласно Ву. „ Не можете да знаете тъкмо какво ще срещнете подземен. “

Целият план DTSS ще освободи към 150 хектара земя над повърхността, съгласно PUB. Агенцията внедрява нова технология въз основа на наученото по време на първата фаза – в това число специфичен вид бетон, резистентен на микробиологично индуцирана разяждане, споделя Ву.

Вграждат се иоптични кабели в облицовките на тунелитеза наблюдаване на структурната целокупност, без да е належащо да се изпращат екипи подземен.

Това освен ще подкрепи водоснабдяването посредством филтриране на до два милиона кубични метра отпадни води дневно, съгласно Ву, само че ще продължи да дава сериозна информация и данни за подземното развиване на Сингапур и отвън него.

Ценен запас

С лимитирана налична земя, страната стартира да употребява подземното си пространство за освен това от превоз през последното десетилетие.

JTC - държавна организация, отговаряща за индустриалното развиване, съхранява течни въглеводороди, като недопечен нефт, в пет солидни подземни пещери. Известни като скалните пещери Джуронг, те събират еквивалента на 600 плувни басейна с олимпийски размери.

Като част от подземния проект, Службата за градска реорганизация на Сингапур (URA) разпорежда на Arup - самостоятелна компания от инженери, дизайнери и проектанти, да оцени и сътвори относително изследване на развиването на подземното пространство.

Един от основните заключения от него е, че фокусът върху устойчивостта би трябвало да бъдезаложен на доста ранен стадий в тези планове, споделя Питър Стоунс, асоцииран инженер в Arup и един от създателите на отчета.

„ Пространството в нашите градове е нищожен запас, тъй че би трябвало да го управляваме и консумираме по резистентен метод “, споделя той. „ Това значи да имате открити практики за обмисляне и ръководство на тези пространства, “ на фона на „ ad hoc “ метода, по който подземното пространство е разработвано до момента в множеството градове по света.

Получавайки значима информация от инженерите преди старта на план, прибавя Стоунс, могат да се понижат рисковете и да се усъвършенства дълголетието и устойчивостта на подземното развиване. Данните могат да се приложат и към градското обмисляне и надземното развиване.

Подземно бъдеще, въодушевено от предишното

Сингапур не е първото място по света, което употребява подземното си пространство.

Финландската столица Хелзинки развива експанзивно подземно строителство - с към този момент построени подземна черква и плувен басейн на място, в началото предопределено да настани цялото население на града при положение на нуклеарна офанзива.

В канадския Монреал се намира една от най-големите подземни пешеходни мрежи в света, обхващаща повече от 30 километра. Дизайнерска компания в Мексико Сити даже създава концепцията за The Earthscraper - извърнат под земята небостъргач.

Въпреки че са налице исторически прецеденти с антични подземни градове в Испания и Турция, да накараш хората фактически да живеят подземен през днешния ден не е елементарно.

„ Виждаме забавен слой от развиването на подземното пространство “, споделя Стоунс, „ където на по-плитките равнища са ситуирани пространства за хората, а по-дълбоките равнища са непокътнати за приложимост, неизискваща човешки контакт. “

„ В международен мащаб, защото нашите градове порастват във връзка с популацията и гъстотата, ще забележим повече развиване на подземното пространство “, прибавя той.

„ Предвиждам бъдеще, в което горната част е с приоритет за хората, екологията и природата, а подземното пространство я обслужва посредством инфраструктура и други приложения. “

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР