Сингапур и Южна Корея са две от страните в Азия,

...
Сингапур и Южна Корея са две от страните в Азия,
Коментари Харесай

Ето как Сингапур и Южна Корея борят успешно Ковид-19

Сингапур и Южна Корея са две от страните в Азия, които се гордеят, че добре се оправят с пандемията от ковид. Как го реализират и използвана ли е тяхната тактика в Европа?

Коронавирусът продължава да се популяризира из целия свят. Жертвите на пандемията в международен мащаб към този момент са над 1,3 милиона души. Само в Съединени американски щати те надминаха психическата граница от 250 000. В Германия се обмисля удължаването на частичния локдаун до 20 декември, написа Bulgaria on air.
Най-ефективният способ за ограничение на болестта обаче си остава следенето на контактите и бързото уединяване на инфектираните. Затова все по-често западните страни поглеждат към Азия, където се оправят много по-добре с следенето на контактните лица.

Но някои от ограниченията, които ползват там, са немислими в Европа: свободният достъп до персоналните данни на жителите, с какъвто управляващите в Сингапур и Южна Корея разполагат, е изцяло невъобразим в Европа.
Сканиране на данните на всички места

“Нямам различен избор, с изключение на да се преценявам с многочислените правила”, споделя Жанин Дитцел, която живее в Сингапур. Всяка вечер тя получава SMS от държавното управление с информацията, че няма нови случаи на ковид, регистрирани в страната.

Дитцел се усеща умерено за здравето си, само че всичко си има цена: всякога, когато напусне дома си, мобилният ѝ телефон би трябвало да е добре зареден, тъй като без него тя няма по какъв начин да се придвижва свободно. Той ѝ е нужен на всички места – на влизане и излизане от всеки магазин би трябвало да се записва благодарение на особено приложение на смарт телефона си.

Ако посети някой мол и четири магазина в него, ѝ се постанова да сканира персоналните си данни общо 10 пъти. “Дори и на дребна сергия за храна на пазара, отново би трябвало да сканирам данните си”, споделя германката, която живее от три години в Сингапур.

На влизане и на излизане от всеки магазин хората сканират персоналните си данни
Програмата за надзор "SafeEntry” ( “Сигурен вход”) е дейна от май тази година. Досега в Сингапур има 58 000 случая на Ковид-19 измежду популацията, което наброява 5,6 милиона поданици. В последните дни обаче страната записва по по-малко от 10 нови случая дневно, като съвсем всички са чужденци, пристигнали извън.
Официалният локдаун в страната завърши в средата на юни, само че естественият живот по този начин и не се възвърне напълно. Мерките за обществена отдалеченост си остават строги. Във компаниите има контрольори, които обикалят работните пространства и ревизират дали се съблюдава обществена отдалеченост.

Училищата и детските градини, киносалоните, фитнес студията и офисите обаче работят, въпреки и при стеснен потенциал на гости.

Всичко това е допустимо с помощта на цялостното следене на придвижването на жителите посредством приложенията “SafeEntry” и “ "TraceTogether " ( “Съвместно проследяване”). Чрез тях здравните управляващи в страната наблюдават контактните лица. Подобна тактичност е приложена и при епидемията от ТОРС през 2003 година.

"Неприятно е, несъмнено, че държавното управление има толкоз доста данни за мен. От друга страна, данните ми отиват и при американските компании, когато употребявам обществени медии ", споделя Дитцел.

Обществената поддръжка за ограниченията за следене е огромна. Според сингапурския "Институт за обществена политика ", 59% от интервюираните поддържат следенето на контактите на инфектираните посредством мобилни телефони, а 49% даже са съгласни държавното управление да ги управлява по този метод без тяхно единодушие.

Ограниченията в Азия бяха навременни

Тази информация се събира автоматизирано. Чрез “Система за интелигентен мениджмънт” южнокорейското държавно управление има достъп до GPS-координатите и информацията от кредитните карти на жителите. Поради слабата анонимизация на известията, които управляващите разпращат, се стигна до някои скандални случаи, в които инфектираните хора бяха заплашвани с принуждение. Затова през днешния ден тези SMS-и съдържат по-ограничена информация.

Но всеобщото издание на контактните данни към този момент остави следи. Според изследване на Висшето учебно заведение по публично здраве към Националния университет в Сеул участвалите в него се опасяват повече от обществената стигма, в сравнение с от рисковия вирус.

В Южна Корея са регистрирани 29 000 инфекции с ковид и 494 смъртни случая. До цялостен локдаун по този начин и не се стигна. В последните дни броят на случаите нараства с към 200 дневно, което докара до ограничавания в религиозната и развлекателна сфера.

Но страната продължава да е горда, че се оправя с вируса надалеч по-добре от Съединени американски щати и Западна Европа. Включително и заради това, че в Азия реагираха навреме със затваряне на границите, с това, че популацията всеобщо носи маски и с положителната подготовка от предходни епидемии.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР