Сингапур е най-конкурентоспособната икономика в света, според международното изследване IMD

...
Сингапур е най-конкурентоспособната икономика в света, според международното изследване IMD
Коментари Харесай

Сингапур излиза напред като най-конкурентоспособната икономика в света

Сингапур е най-конкурентоспособната стопанска система в света, съгласно интернационалното проучване IMD World Competiveness Rankings, което излиза всяка година от 1989 година насам и се основава на 235 фактора за изготване на оценките в него.

Проучването обгръща 63 стопански системи през 2019 година В него Сингапур се изкачва до първото място откакто в предходното му издание бе на трето място. Сега изтласква от челната позиция Съединени американски щати, които стават трети. Сингапур не беше заемала първото място от 2010 година насам.

На второ място остава Хонконг. След Съединени американски щати и Швейцария, Обединените арабски емирства се класират пети. Те влизат в топ 5 за първи път. 

България остава една от неконкурентоспособните европейски стопански системи. Тя е посочена на 48-то място в класацията, също както през предходната година. 

По отношение на Европа създателите означават, че икономическата неустановеност през последната година е взела своето. 

Възходът на Сингапур се изяснява с напредналата софтуерна инфраструктура на страната, наличните благоприятни условия за дипломиран труд, законите в интерес на имиграцията и ефикасните способи да се открива нов бизнес. 

Хонконг пък е подкрепят в развиването си от благоприятната си данъчна и бизнес среда и достъп до бизнес финансиране.

Първоначалният подтик на доверието от първата вълна на данъчната политика на президента Доналд Тръмп наподобява е избледнял в Съединени американски щати, съгласно класацията. Въпреки че към момента Съединени американски щати дефинират темповете на инфраструктурата и икономическите индикатори в международен мащаб, конкурентоспособността на най-голямата стопанска система в света е наранена от по-високите цени на горивата, по-слабия високотехнологичен експорт и съмненията в цената на $, смятат анализаторите. 

Икономистите преглеждат конкурентоспособността като жизненоважна за дълготрайното здраве на стопанската система на страната, защото тя дава опция на предприятията да реализират резистентен напредък, да основават работни места и в последна сметка, да усъвършенстват благосъстоянието на жителите си. 

Класирането взема под внимание необятен набор от " твърди "  статистически данни като положението на безработицата, Брутният вътрешен продукт и държавните разноски за опазване на здравето и обучение, както и " меки "  данни, изведени от публични изследвания по теми като общественото доближаване, глобализацията и корупцията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР