Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г..КНСБ

...
Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г..КНСБ
Коментари Харесай

Синдикатите с три мерки за ръст на доходите през 2023г.

Синдикатите с три ограничения за растеж на приходите през 2023г..

КНСБ и КТ „ Подкрепа “ желаят растеж на приходите през 2023 година, който най-малко да компенсира плануваната средногодишна инфлация за годината, само че не по-нисък от 15% за всички, работещи в частния и бюджетния бранш.
А за организациите, работещи на терен, да се подсигурява растеж от най-малко 20%, съобщи БГНЕС.
Втората мярка, която синдикатите желаят да бъде подхваната, е приемане на Бюджет 2023 допустимо най-бързо с оглед провеждането на съответна на икономическата обстановка фискална политика, изключително в региона на приходите.

Ръст на минималната работна заплата от 780 лева на най-малко 850 лева с приемането на Бюджет 2023, само че не по-късно от 1 юни 2023 година, е третата мярка, която двата синдиката са безапелационни, че би трябвало да бъде осъществена.
Те упорстват и за най-малко 1000 лева минимална работна заплата от 1 януари 2024 година
Президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов съобщи на конференция, че още веднъж сме в нещо, което наподобява на обърканост. „ Нямаме съответен сътрудник, с който да водим даже стратегически диалози “, сподели той.
Президентът на КНСБ Пламен Димитров е безапелационен, че час по-скоро би трябвало да бъде признат Бюджет 2023. Той заяви, че има браншове, които имат подготвеност за протестни дейности.
По думите му хората не се вълнуват, че отиваме за пети път на избори, а се вълнуват от това  по кое време ще бъдат вдигнати заплатите им, с цел да посрещнат потребностите си.

Докато върви предизборната акция Бюджетът ще се готви от служебния кабинет, по тази причина и техните претенции ще бъдат отправени към Министерския съвет (МС). Според синдикатите той би трябвало да бъде направен по този начин, че да може да бъде препоръчан незабавно на новия парламент.

Относно зеления преход и енергетиката КТ „ Подкрепа “ и КНСБ желаят присъединяване на национално показаните синдикати в договарянията с Европейската комисия (ЕК) за отпадане на условията в Плана за възобновяване и резистентност за понижение с 40% на въглеродните излъчвания в енергетиката по отношение на 2019 година и  отлагане на проектите за либераризацията на енергийния пазар за битовите консуматори след 2025 година , според решенията на Народно събрание.

Синдикатите упорстват да се обезпечат и задоволително вложения в „ Мини Марица-изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “, с цел да бъде обезпечена сдруженията при пазарни условия.
Манолов счита, че по тематиката зелен преход и енергетика се правят нелепости.
„ Енергийно безпаричен не е единствено този, който не може да си заплати сметката за ток “ , означи той и добави, че би трябвало да се работи за неотложно приемане на формулировка за енергийна беднотия.

Димитров от своя страна добави, че политиците би трябвало да стартират да приказват действителни неща.

Трябва да се направи и 5-годишен проект, сподели още той, с цел да се постигане 80% покритие на работещите с групови трудови контракти.

„ Колективно трудово договаряне в администрацията няма “ , посочи президентът на КТ „ Подкрепа “.

Манолов съобщи, че ще не престават да упорстват за това, както и за подготовка за план за Закон за Ратификация на спогодба 190/2019 година за унищожаване на насилието и издевателството в региона на труда и Конвенция 151/1978 година за трудовите връзки в държавните служби.

„ Нашият проблем е, че ние изнасяме ток, а не пазаруване “, съобщи Манолов по отношение на ПВУ и договарянията с Европейска комисия в частта „ Енергетика “.

„ Истинският регулатор е Комисията за защита на конкуренцията. Нашият зов е да нападаме Комисия за защита на конкуренцията. Очевидно е, че има далавера “, акцентира Димитров. Той заяви и че в идните дни ще се срещнат с министъра на енергетиката и с министъра на околната среда и водите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР