Синът на покойния диктатор на Филипините Фердинанд Маркос обяви в

...
Синът на покойния диктатор на Филипините Фердинанд Маркос обяви в
Коментари Харесай

Фердиданд Маркос-младши обяви победа на президентските избори във Филипините

Синът на починалия деспот на Филипините Фердинанд Маркос разгласи в сряда победа на президентските избори, обещавайки да бъде водач " на всички филипинци ", съобщи " Франс прес ". Макар преброяването към момента да не е приключило, е ясно, че Фердинанд Маркос-младши, известен още като " Бонгбонг ", печели над 56% от гласовете -  двойно повече от главния си противник - демократичната Лени Робредо.

Победата е изумителен поврат в ориста на семейство Маркос, чиито членове минаха от президентския замък до парии и назад в границите на няколко десетилетия, разяснява Агенция Франс Прес.

Представителят на политическата династия се завръща във властта след невиждана акция, ориентирана към реабилитация на фамилията и  на фона на публичното отчаяние от държавните управления след диктатурата.

Провеждана главно във " Facebook " акция съумя да сътвори у голям брой, най-вече млади и образовани филипинци визията, че ръководството на Маркос-баща е златен интервал на мир и разцвет.

 Привърженици на Фердиданд Маркос ликуват след изборната му победа

В реалност Фердинанд Маркос, който идва на власт през 1965 след оспорвани президентски избори и остава държавен глава до 1986, се разправя безмилостно с политическите си съперници, а един от основнине му противници - Беннино Акиньо, е убит на слизане от самолета в Манила. Управлението на Маркос-баща е синоним на повсеместна корупция и политически стимулирани репресии.

Смята се, че за 21 години във властта сеемйство Маркос е присвоило милиарди долари.

През 1986 цялото семейство напуща Филипините, а самият деспот живее в заточение в Хонолулу, Хаваите, където и умира през 1989.

Часове след успеха си Маркос-младши посети гроба на татко си в гробището на националните герои в Манила, отбелязва Агенция Франс Прес.

Маркос подцени телевизионните диспути и значително избягваше изявленията в медиите, защото се опитваше да избегне неуместни въпроси.

 Фердинанд Маркос-младши бе определен за президент на Филипините с към 31 милиона гласа

Правозащитни групи, водачи на католическата черква и политически анализатори се притесняват, че голямата победа може да насърчи Маркос да ръководи с тежък пестник и да прокара конституционни промени, които могат да укрепят ръководството му.

Заедно с него, само че в настрана гласоподаване, за вицепрезидент беше определена Сара Дутерте, щерка на досегашния президен Родриго Дутерте, който няма право на повече мандати.

Техният триумф значи, че двама потомци на властнически водачи ще заемат най-високите изборни постове през идващите шест години, каментира организацията..

Основният противник на Маркос - 57-годишната адвокатка Лени Робредо, призна изборното си проваляне, само че съобщи, че ще продължи битката за народна власт.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР