Синът на колумбийския президент „няма да издържи“ в затвора, предупреждава адвокат на защитата

...
Синът на колумбийския президент Густаво Петро се съгласи да сътрудничи
Коментари Харесай

Синът на колумбийския президент Густаво Петро се съгласи да сътрудничи на прокурорите, след като беше изправен пред обвинения в пране на пари и незаконно обогатяване.< /p>

Но обвиненията по случая заплашват да нарушат вече намаляващия рейтинг на общественото одобрение на президента, тъй като се въртят въпроси относно финансирането на неговата предизборна кампания през 2022 г.

В петък и обвинението, и защитата поискаха Николас Петро, ​​37-годишният син на президента, да получи домашен арест, докато тече делото срещу него.

„Ако влезе в затвора, няма да издържи 24 часа. Можем да го уверим“, каза адвокатът Дейвид Телеки пред вестник El Colombiano. „Тук има хора, които не искат истината да се знае.“

По-младият Петро беше арестуван на 29 юли за предполагаемо вземане на пари от лица, свързани с трафик на наркотици, като се предполагаше, че може да им помогне да се възползват от плановете на баща си да донесе мир в Колумбия.

Как се появиха обвиненията?

Обвиненията се появиха за първи път в интервю, което бившата съпруга на Николас Петро, ​​Дейсурис „Дей“ Васкес, даде за новинарското списание Semana през март.

Тя обвини по-младия Петро, ​​че е приемал дарения за президентската кампания на баща си от хора с „тъмно минало“.

Един от тези лица, каза тя, е Самуел Сантандер Лопезиера, бивш сенатор и осъден наркотрафикант, който беше екстрадиран в Съединените щати през 2003 г. След това той беше освободен и се върна в Колумбия, за да продължи своята политическа кариера.

Васкес каза, че доставките са направени в брой, включително 600 милиона песо ($144 810) от Santander Lopesierra.

Но парите никога не са отишли ​​за президентската кампания, добави тя. Тя обвини бившия си съпруг, че държи средствата за себе си.

„Всичко е било зад гърба на баща му“, каза Васкес пред списанието. „Трябва да изясня това.“

Главният прокурор на Колумбия обяви разследване малко след публикуването на обвиненията. Самата Васкес в крайна сметка беше арестувана и обвинена в предполагаемата схема за пране на пари. И тя, и Николас Петро са задържани в Богота.

Какво казаха прокурорите?

В четвъртък екипът на прокуратурата, ръководен от Марио Андрес Бургос, обяви, че по-младият Петро ще сътрудничи на разследващите.

Бургос каза, че Николас Петро също е признал, че някои от съмнителните средства са попаднали в предизборната кампания на баща му, без да бъдат надлежно докладвани.

„Николас Фернандо Петро Бургос даде подходяща информация, която не беше известна досега от канцеларията на главния прокурор“, каза Бургос на съдебното заседание в четвъртък.

По-младият Петро се призна за невинен, но сътрудничеството му с прокурорите може да намали всяка евентуална присъда. Експерти казват, че той може да получи от 12 до 20 години затвор, ако бъде признат за виновен.

Прокурорите обвиниха Николас Петро, ​​че е прибрал 394 000 долара от източници извън работата си, за да закупи също така луксозни имоти и автомобили.

Около 270 000 долара също са дошли от Сантандер Лопезиера и Габриел Хилсака, син на обхванат от скандали бизнесмен, съден за убийство и престъпен заговор, според прокурорите.


Как това се отразява на президента Петро?

След избухването на скандала Николас Петро се оттегли от позицията си в събранието на департамента за Атлантико, северен регион на карибското крайбрежие на Колумбия.

Но случаят може да има допълнителни последици за баща му, президента, който е изправен пред намаляващи резултати в анкетите и сериозна опозиция в Конгреса.

Когато Густаво Петро положи клетва в длъжност през август 2022 г., той стана известен като първия ляв президент на Колумбия. Но той наследи страна, потънала в шест десетилетия вътрешен конфликт, оставяйки около 450 664 мъртви души само между 1985 г. и 2018 г.

Отговорът на Петро беше платформа за „пълен мир“ — предложение за прекратяване на конфликта чрез участие в преговори и диалози с въоръжени групи и престъпни организации.

В четвъртък влезе в сила шестмесечно прекратяване на огъня с Националната освободителна армия (ELN), най-голямата останала бунтовническа група.

Но мирните усилия на неговата администрация дадоха различни резултати. Пристанищният град Буенавентура, някога сочен като модел за мир, претърпя разваляне на примирието между бандите. И десните политици се възползваха от възможността да критикуват плана за „пълен мир“ като неефективен.

Петро също беше обект на проверка през последните месеци за други обвинения във финансиране на кампанията. През май списание Semana съобщи за изтекли телефонни записи с участието на Армандо Бенедети, бивш мениджър на кампанията на Петро.

Записите са имали за цел да заснемат Бенедети, който заплашва да разкрие изобличителни доказателства за финансирането на кампанията.

Изправен пред скандала и безизходицата около социалните му реформи в Конгреса, Петро видя как броят на общественото му одобрение намалява. Скорошно проучване на Invamer установи, че той има рейтинг на неодобрение от 61 процента.


Как реагира президентът Петро?

На 29 юли президентът Петро публикува в социалните медии, че новината за ареста на сина му „го е наранила много“, но че прокуратурата има неговото одобрение да продължи „в съответствие със закона“.

„Нека тези събития изковат характера му и той може да се замисли върху собствените си грешки“, каза Петро за сина си. „Нека законът свободно ръководи процеса.“

Президентът също отрече да знае за дейността на сина си. Той обеща да остане на поста през целия четиригодишен мандат.

В петък, след последните обвинения за възможни нередности при финансирането на кампанията, Петро направи друго изявление в социалните медии, като каза, че е научил новината „с болка“.

„Потвърждавам и повтарям, че никой не е над закона и че правосъдието трябва да се прилага безпристрастно“, написа той.

„От друга страна, решително ще продължа с президентския дневен ред. Нищо и никой не може да спре цял живот борба срещу всички форми на корупция и правителството ще продължи без разсейване своята работа и ангажимент за по-добра Колумбия.“

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР