Символът на София осъмна с превръзка на очите. Статуята, емблема

...
Символът на София осъмна с превръзка на очите. Статуята, емблема
Коментари Харесай

Символът на София осъмна с превръзка на очите

Символът на София осъмна с превръзка на очите. Статуята, емблема на града, е 24-метров монумент, отдаден на настъпването на третото хилядолетие.

Установен е причинителят. В момента се прецизират претекстовете му.

Монументът е повдигнат при мястото, където в античността е била основната западна врата на града. Автори на монумента са скулпторът Георги Чапкънов и арх. Станислав Константинов. Постаментът е облицован с мрачен гранит.

Статуята на София е показана като властна езическа богиня, със знаците на славата и мъдростта и носеща короната на Тюхе. Фигурата в дясната си ръка държи победоносен лавров венец, а в юмрука на изпънатата си лява ръка стиска няколко антични монети. На левия ѝ лакът е кацнала висока 1,10 m сова – знак на мъдростта и познанието, в унисон със смисъла на думата „ софия “.

Столицата

София е най-опасният град за пешеходците в цяла Европа. Това съобщи Богдан Милчев, който оглавява Института за пътна сигурност. Милчев е някогашен началник на КАТ.

129 души са починали в София от януари 2021 г до през днешния ден. 62-ма от тях са пешеходци, оповести данни той.

Днес Институтът за пътна сигурност провежда спор сред главните претенденти за кмет на София. В залата ще бъдат специалисти, Неправителствени организации, родители на починали в София деца, а срещата ще се предава онлайн във Facebook страницата на института, посочи Милчев.

“Искаме да разберем какви решения има притежателят на пътя. Той не може да бяга и да се крие зад контрола и законодателството ”

За 2022 година с камерите на КАТ са хванати 160 000 извършители, до момента в който единствено за първите 9 месеца на тази година те са към този момент 260 000, или със 100 000 повече, уточни още данни Богдан Милчев.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР