Симфонично скерцо Чиракът-магьосник от Пол Дюка, Концерт за кларинет и

...
Симфонично скерцо Чиракът-магьосник от Пол Дюка, Концерт за кларинет и
Коментари Харесай

Зимна магия с Радиосимфониците

Симфонично скерцо " Чиракът-магьосник " от Пол Дюка, Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков и " Фантастична симфония " от Хектор Берлиоз ще показа Симфоничният оркестър на БНР с основен диригент Константин Илиевски в концерта " Зимна магия " на 2 февруари от 19 ч. в зала " България ". Солист ще е Данчо Радевски, научи ДУМА от Николета Еленкова.
" Чиракът-магьосник " е една от най-известните и изпълнявани произведения на Пол Дюка. Написано по едноименната поема на Гьоте, симфоничното скерцо демонстрира жива, истинска оркестровка и жанр. Сюжетът споделя за арогантния възпитаник на вълшебник, който в отсъствието на учителя пробва да прави вълшебства. Дюка написа скерцото през 1897 година, тъкмо век след основаването на Гьотевата поема, и още същата година то е изпълнено под диригентството на създателя. Произведението става желано от музикантите и публиката, както и от кино режисьори. Дисни го употребява в анимационните филми " Весели симфонии " още през 1937 година и " Фантазия " през 1940 година, скерцото звучи и във кино лентата " Чиракът на магьосника " от 2010 година
С Концерт за кларинет и камерен оркестър от Любомир Пипков Радиосимфониците почитат 120-годишнината от рождението на композитора, която означаваме през 2024 година Връзката сред Любомир Пипков и Пол Дюка е мощна: Пипков учи комбинация в Ecole normale de musique в Париж при Дюка, от който е повлиян. Концертът за кларинет и камерен оркестър е написан през 1966 година и е изпълнен за първи път от Петко Радев, а на 2 февруари ще прозвучи в осъществяването на Данчо Радевски - лидер на групата на кларинетите на Радиосимфониците.
Концертът ще приключи с " Фантастична симфония " на Хектор Берлиоз - първата в историята програмна симфония от пет елементи, в която музиката споделя обстоен книжовен сюжет посредством звуци. Композиторът я основава през 1832 година, когато е 26-годишен студент в Парижката консерватория. Премиерата й същата година провокира възторг и става емблема на френския музикален романтизъм.
Вчера БНР разгласи, че стартира огромна акция за разширение на достъпа до качествена музика. Цените на билетите за концертите на Симфоничния оркестър стават от 10 до 20 лева до края на сезона, а програмата на всеки концерт включва произведение от български композитор. Входът е свободен за възпитаници и студенти от музикалните специалности.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР