Симеоновградчанинът Петър Божков Влаев е сочен за един от най

...
Симеоновградчанинът Петър Божков Влаев е сочен за един от най
Коментари Харесай

Фалшификатори състаряват реплики във фекалии

Симеоновградчанинът Петър Божков Влаев е апетитен за един от най - огромните фалшификатори на културни полезности у нас. Ние сме един безспорен водач на производството на имитации ”, твърди проф. Иля Прокопов – археолог, историк, учител по нумизматика и оценяване на монетите пред „ бТВ репортерите “.
От два месеца Петър Влаев е в ареста. Арестуван е с още трима съучастници. Сред тях и сътрудникът на ДАНС в Хасково Недко Добче.Задържани са от службите при опит да продадат антично богатство за два милиона евро.

„ Интелигентно момче, симпатично момче, с богата обща просвета ”, споделя за Влаев юрист Веско Георгиев.
От 10 години се знае, че това лице създава имитации и никой не го закача. Не го изследва, твърди пред бТВ Емил Александров от ГДБОП. Според обвиняването арестуваните при договорката на основния път сред Симеоновград и Хасково тракийски златен венец, торква или огърлие и две солидни гривни, са най-скъпите находки. Учените датират съкровището от 4 век преди новата епоха.

Адвокатът на арестуваните Илиян Василев обаче загатна пред публицистите, че откритото богатство е фалшификат, тъй като съдържа кадмий. Според учебниците по химия, кадмият е открит през 1817 година - 2300 години откакто датираното от тракийската ера богатство е било направено.

Експертизата на съкровището се прави сега от огромна комисия от учени в лабораторията на Археологическия музей на Българска академия на науките. Привлечени са и външни експерти. Преди месец те са изпратили на прокуратурата обстоен прелиминарен отчет, за това кое от съкровището е достоверно, за кое има подозрение, че не е, кое се нуждае от спомагателна експертиза.

Пред съда Петър Влаев се похвали, че го е изработил самичък. Разказа и по какъв начин. „ Златните предмети са фалшификати, които аз съм измислил. Венецът е тракийски, а гривните и торквата – персийски жанр. Изработени са от злато и сребро. Направени са по този начин да наподобяват остарели и антични. След като ги изработя, ги овехтявам с киселина ", изясни в правосъдната зала Петър Василев.

Учените разполагат с способи, които по неоспорим метод могат да потвърдят дадена културна полезност дал ие същинска или не. „ Рентгенографията и наноструктурен разбор към този момент 100 на 100 демонстрира кристалите става като отпечатък на пръста, един път документиран не може да бъде още един и да стане машинация ”, отбелязва специалистът проф. Иля Прокопов.

Haskovo.marica.bg напомня, че специалистите на ГДБОП преровиха двора на Влаев в Симеоновград и откриха над 1500 златни и сребърни предмета.

Главен контрольор Емил Александров заяви, че там са открити 1500 предмета, още един лавров венец - 280 грама. „ За доста от предметите си личеше, че са същински и за доста то тях, че са подправени ”, споделя инспекторът от ГДБОП. За гривните специалистите считат, че са подправени, само че венецът от съкровището, съгласно тях, е същински.

Адвокат Веско Георгиев е защитавал Влаев преди повече от 10 години. В правосъдното му досие има една пробация, две условни и една ефикасна присъди. В пандиза влиза през 2010-та за разпространяване на подправена двайсетолевка.

„ Твърдението, че е открит венец от втори век преди Христа, на органите на досъдебното произвеждане, не ме изненада. Общо взето от нашия край всичко е от втори век преди Христа. Това са реплики и не е същинско, уверен съм, че той го е правил, няма по какъв начин. Нали сте сигурни, че хубавото същинско не остава на пазара в Симеоновград и в Хасково. Да ви кажа ли по какъв начин се състарява – поставя се в нападателна среда, нормално фекалии, и доста бързо за един месец става втори век преди Христа ”, изясни юрист Веско Георгиев.

Петър Влаев очевидно е човек с възприятие за комизъм, има на свое име регистрирани няколко компании. Една от тях с името „ Секира ”. С предмет на активност покупка на артикули за да бъдат продадени в модифициран или обработен тип.

Големите специалисти на културното завещание са безапелационни - от България произлизат едни от най-хубавите, най- известните и най-продаваните фалшификатори на културни полезности в целия свят.

Главен контрольор Ангел Папалезов, КИЦ на ГДНП изяснява: „ Случвало се е освен на мен, само че и на всички сътрудници, като влезем на някой адрес, ведно с антични монети и предмети, да изземем и подправени предмети. Това се случва, тъй като престъпният контингент се занимава освен с достоверни предмети, от ден на ден се прибавят предмети направени от фалшификатори в Турция или в Близкия изток, в Гърция даже. Навсякъде на Балканите и в Близкия изток се създават и имитации. Според оперативните данни сме на мнение, че фалшификатите стават повече от достоверните неща.

Фалшифицирането и продажбата се санкционират само административно. Когато по досъдебно произвеждане се иземе фалшификат, формираното досъдебно произвеждане се приключва.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР