Община Петрич и Исторически музей – Петрич представят изработения от

...
Община Петрич и Исторически музей – Петрич представят изработения от
Коментари Харесай

Сребърен медал с древна театрална маска

Община Петрич и Исторически музей – Петрич показват направения от „ Булминт “ първи сребърен орден от сбирка, отдадена на артефакти от античния град.

Впечатляваща керамична театрална маска от II-III век, открита при разкопки в античния град Хераклея Синтика и експонирана в музея, е изобразена върху сребърен орден. Медалът бе показан за първи път по време на формалното разкриване на обект „ Античен град Хераклея Синтика “ след сполучливо осъществен план по реституция и консервация.

С медала, наименуван „ Театрална маска – Античен град Хераклея Синтика ” и направен от българския частен монетен двор „ Булминт “, се слага началото на сбирка от сребърни медали с изображения на емблематични артефакти от античния  град.

Първият орден е с диаметър 32.5 мм и е отсечен от 15.55 г чисто сребро с проба 999.9 във висше мат-гланцово качество – най-високото в актуалното монетосечене и най-характерно за колекционерските артикули на „ Булминт “.

Идеята е на Община Петрич и „ Булминт ”, създадена и осъществена от дизайнерите на частния монетен двор. На аверса е пресъздадена театралната маска, обрамчена от флорални орнаменти, идентични с тези на изтънчено декорираните коринтски капители на колоните от форума на античния град.  Реверсът изобразява логото на историческия обект „ Античен град Хераклея Синтика “ – стилизиран портрет на митичния воин Херакъл, чието име носи селището.

Тиражът на медала е стеснен – 100 бр., и ще може да се купува от обекта през идващия месец.

Разкриването на античния град Хераклея Синтика, дом на тракийското племе синти, резиденция на Филип II Македонски и след това римски полис, е една от огромните мистерии в българската археология. В продължение на два века точната му локация е предмет на разисквания. Едва през  2002 година доцент доктор Георги Митрев, сегашен началник на Катедра „ История и археология “ към Философско-историческия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “, превежда новооткрит латински надпис, с който се потвърждава, че Хераклея Синтика е локализирана точно до село Рупите край Петрич.

Разкопките стартират през 2007 година и не престават и до през днешния ден,  а на 16 май 2024 година археологическата общественост дружно с цяла България означи формалното разкриване на скъпия културен обект.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР