Симеон Илиев заслужено спечели приза за най-много борби през редовния

...
Симеон Илиев заслужено спечели приза за най-много борби през редовния
Коментари Харесай

Симеон Илиев пред ТОПСПОРТ: Бързо се влюбих в баскетбола, винаги съм искал да играя за България

Симеон Илиев справедливо завоюва наградата за най-вече битки през постоянния сезон в Националната баскетболна лига в предишното състезание. Крилото на Черно море Тича реши да одобри ново предизвикателство, заигравайки във френския Метц Сент Мари. Той има твърдото предпочитание още веднъж да бъде извикан в националния тим.

Талантливият русенец приказва пред ТОПСПОРТ за обичаната игра, предизвикването да си професионален баскетболист и други забавни неща.

Защо решихте да станете баскетболист? В България волейболът е по-популярен?

- Факт е в действителност волейболът е по-популярен спорт в България. Не ми е непознат като цяло, тъй като съм от волейболно семейство. Майка ми е била много добра волейболистка, в следствие стана треньор. Брат ми също е волейболист. Така, че съм израснал по залите. Като дете майка ми ме вземаше с нея непрекъснато. В прилежащата зала обаче упражняваха баскетболистите и аз непрекъснато ходех да следя тренировките. Не знам за какво, само че баскетболът повече ми хареса като спорт. Винаги съм изпитвал голямо почитание към волейбола, само че в баскетбола просто се влюбих от първите секунди.

 Снимка 376791

Разкажете нещо забавно за себе си.

- Като цяло всекидневието ми е много еднакво. Интересното е, че не за първи път ми задават въпроса за волейбола. Даже поради физиката ми хората постоянно ме бъркат с волейболист. Като дете употребих старите маратонки на брат ми, които естествено бяха волейболни и съотборниците ми се майтапиха с мен.

Какво най-често вършиме през свободното си време, имате ли занимание?

- Най-често си почивам, извозвам време с приятелите си, играя видеоигри и виждам филми.

 Снимка 376792

Професионалният състезател изпитва ли наслаждение от играта?

- Естествено, че изпитвам наслаждение от играта. Мога да приказвам единствено за себе си по този въпрос, тъй като всеки е друг. Но аз несъмнено изпитвам наслаждение. Ако не изпитвах надали щях да се занимавам със спорт.

Кой е обичаният ви баскетболист? С какво той може да служи за образец?

- Любимият несъмнено е Кобе Браянт. Винаги съм се възхищавал на отдадеността към спорта на огромните спортисти, на постоянството им, на метода им на работа и на това по какъв начин реагират в сложни обстановки.

 Снимка 376785
Източник:

Смятате ли, че българското състезание дава опция за развиване на родните гении?

- Не във всеки тим за жалост. Има места където се дава опция, само че в доста тимове не се прави.

Какви са вероятностите пред българския баскетбол, да се завърне в европейския хайлайф?

- Трябва да се построи напълно нова система на работа. Трябва да се влага доста повече в школите, тъй като там е бъдещето на спорта. Безсмислено е да се строят огромни зали, а да няма тимове, които да играят в тях. Безсмислено е всеки тим да има пет или шест чужденци. Не виждам логичност в това. Вместо да се наливат пари за задгранични играчи, по-добре е да се наливат за развиване на школите и да се основат по-добри условия за работа на треньорите и да се влага в тяхното развиване.

Имате няколко сезона в Австрия, страна която не е измежду най-хубавите в този спорт. Разкажете ни за организацията и играта там.

- Като цяло шампионата на Австрия е положително, само че българското е по-силно. Ако би трябвало да ги съпоставям баскетболът не от известните спортове там.

 Снимка 376789

Защо решихте да отидете да играете във Франция?

- За Франция нещата станаха инцидентно. Излезе вид около брат ми, който живее тук към този момент много години. От тима на Метц демонстрираха предпочитание да дойда да упражнявам с тях и да ме видят в подготвителни условия. Харесаха ме и на мен ми хареса тима, ситуацията и изискванията. И взех решение да остана.

Имате ли предпочитание да се завърнете в националния тим?

- Винаги съм имал предпочитание да играя за националния тим. Това е невероятна чест. Просто рядко попадам в сметката на треньора. Явно би трябвало още да работя.

Смятате ли, че баскетболът се отразява добре от медиите? На какво би трябвало да се натъртва повече?

- Баскетболът е добре отразен от медиите. Има много уеб сайтове, където можем да намерим информация, само че мисля, че би трябвало повече да се популяризира. Хубаво е по малките екрани да се излъчват повече мачове от шампионата.

 Снимка 376787
Източник:
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР