Силви Вартан и “Френския Елвис Джони Алиде, известен като Джони

...
Силви Вартан и “Френския Елвис Джони Алиде, известен като Джони
Коментари Харесай

Силви Вартан – Една българка

Силви Вартан и “Френския Елвис ” Джони Алиде, прочут като Джони Холидей, са най-емблематичната двойка на 60-те и 70-те години на ХХ век. Но не щеш ли в понеделник певицата не участва на погребението на някогашния си брачен партньор Джони, който умря на 6 декември. “Джони остава вечно в сърцето ми. Но не мога да понеса да виждам по какъв начин го погребват в земята ”, сподели Вартан пред Агенция Франс Прес. Звездата се качи на самолета за Лос Анджелис, където живее с втория си брачен партньор.
Тази седмица тя разгласи че поставя завършек на кариерата си с прощално турне в родната си България.

За мнозина Силви Вартан е “онази, френската певица, дето е българка ”. Така е, Силви постоянно е подчертавала обстоятелството че е израсла до 7-ата си година в страната ни. За разлика от мнозина живеещи в чужбина сънародници, към момента помни езика. “Съжалявам, само че речникът ми на български е на 7-годишно дете, тъй че не е доста богат ”, споделя нормално тя, с цел да изясни, че ще продължи на френски. Но, попаднала в българска езикова среда постоянно минава незабелязано на езика на своето детство. Връзката с родината е останала като невидима пъпна шнур в съзнанието на актрисата. Ето за какво тя разгласи, че ще прилючи певческата си кариера с турне не къде да е, а точно в България. Ще изнесе два специфични концерта следващата година – на 19 април в Двореца на културата и спорта във Варна и на 21 април в зала 1 на НДК.
Родителите й напущат страната в първите години на комунизма. “Най-скъпите ми мемоари са от България, те са ме формирали като персона ”, обича да споделя тя. Вартан постоянно акцентира връзката си с България, а носи едвам една-четвърт българска кръв по линия на татко си, Жорж Вартанян – роден във Франция в фамилията на българка и арменец. Майката на Силви, Илона, е щерка на известния проектант Рудолф Майер, потомък на маджарски евреи. И както нормално се получава, резултатът от смесената кръв е красиво и безпределно надарено дете. Силви Вартан не е просто певица, тя е международно известна кино и музикална звезда във Франция. Освен театралния гений, госпожа Вартан е и доста надарен публицист – качество, което изплува на бял свят през последните години.

Родена е на 15 август, 1944 г, в село Искрец, Вартан живее в София и има отчетливи мемоари за първите години на комунизма у нас, които разказва в трите си биографични книги – “Между сянката и светлината ”, “Дума по дума ” (2014) и “Мама ” (2016), написана в памет на майка й.

Тя е едвам 20-годишна, когато пее в именитата зала “Олимпия ” в Париж – на една сцена с “Бийтълс ”, които са потресени че едно девойче е по-голяма сензация от тях, които са мегазвезди. Разбира се до това време (1964)Силви е имала време да се наложи пред сънародниците във втората си татковина. Изгрява на хоризонта още на 17 година Брат й Еди Вартан, който е със 7 година по-голям и към този момент в музикалните среди, я увещава срещу волята на майка им да запише песента Panne d’essence в дует с Франки Жордан, тъй като певицата на Франки се отказала в последния миг. Така Силви за първи път влиза в звукозаписно студио. Песента се оказвна огромен триумф. Младата Вартан се появява за първи път по френската телевизия. Журналистите я кръщават “ученичката, която танцува туист ”. За да може да продължи музикалната си кариера, Силви е принудена да напусне учебно заведение и подписва контракт с “Ар Си Ей Рекърдс ” с цел да запише първата си плоча Quand le film est triste, която излиза през декември 1961 година Тази година е значима и по още една причина – Силви Вартан се среща с Джони Холидей, влюбват се надълбоко и малко по-късно се трансформират в “златната двойка на Франция ”. Женят се през 1965 година, а се развеждат през 1980 година

В началото на 60-те години издава поредност сингли и албуми (Sylvie, 1962), като в това време прави пробив и в киното. Снима се най-вече в европейски филми като A Moonlight in Maubeuge и Just for Fun.
“От 6-годишна заявявах на мама, че ще стана актриса. Тя единствено се смееше и споделяше: “Ще забележим ”. За първи път разбрах, че го желая, откакто участвах във кино лентата на Дако Даковски по романа на Иван Вазов “Под игото ”. Бях ученичка в класната стая – с национална носия, цървули, всичко. Снимките бяха в Копривщица. Ролята ми в действителност беше доста мъничка, само че пък с хонорара от кино лентата мама ми купи едни кафяви боти. Същите, с които бях обута, когато слязох на гарата в Париж (след бягството на фамилията й от комунистическа България).

Още една здрава нишка свързва Силви вечно с родната й страна. В края на 90-те години с втория си брачен партньор – американския продуцент Тони Скоти, в края на 90-те година осиновяват българско момиченце на име Дарина.

Има орден за великодушие

Силви Вартан става звезда на 17 година още с първата си изява – дуетът, който записва с Франки Жордан. Тя е една от първите френски рок певици. С колегата си Джони Холидей стават сензация, назовават ги “златната двойка на Франция ”. Снима се в най-малко 13 кино лентата, има 42 музикални албума, играе в театрални постановки и е създател на 3 отлично написани биографични книги. Типично за огромните звезди, Вартан има и огромно сърце. “Когато дойдохме през 1990 година с брат ми Еди в България, бяхме потресени от това, което видяхме, и създадохме асоциацията “Силви Вартан за България ”, която оказва помощ на българските деца ”, признава си Силви, макар че не обича да споделя за благотворителността си. На 25 април 2014 година е наградена с “Медал за великодушие ” на БЧК за извънреден принос към филантропичните дела на организацията.

ЗА НЕЯ

Един от най-големите донори на София
Тя е не просто един обичан човек, доста огромна българка и надарена артистка, само че и един от най-големите самостоятелни донори на София. Включително и един от най-големите донори на Музея за история на София. Вартан е дарила 40 000 лв. на столичния музей за история, с които са осъществени няколко реставрации. Тя подарява доста инсталация в лечебните заведения, в това число и в общинската такава “Шейново ”.
Йорданка Фандъкова,
кмет на София

България я обича като свое дете
Силви Вартан в миналото като дете е напуснала България със сълзи и е запазила по детски чистата си любов към родината. И България я обича като свое дете. Обичта сред Силви Вартан и България е кристално чиста!
Вежди Рашидов,
някогашен министър на културата

Ангел на търпението
Тя беше ангел на търпението, поддържаше ме във всичко, доколкото беше допустимо.
Покойният Джони Холидей,
някогашен брачен партньор на Силви Вартан

Посланик на френския изискан
Силви Вартан е един от най-престижните ни посланици по света. Тя е притежател на френския шансон и френския изискан, жена с голямо сърце, която употребява интернационалната си популярност с цел да се бори с недоимъка и мизерията по света и в България.
Рено Донедийо дьо Вабр, някогашен френски министър на културата
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР