Силова въздушна кабелна линия, с голи проводници на открито, без

...
Силова въздушна кабелна линия, с голи проводници на открито, без
Коментари Харесай

Голи проводници на открито притесняват жители на търновско село

Силова въздушна кабелна линия, с голи проводници навън, без изолираност, за транспорт на електрическа сила под високо напрежение, са оплетени в клоните на дърветата под тях.

Оголените проводници, оплетени в клоните на дърветата, тормозят жителите на село Хотница, което се намира на към 15 км от гр. Велико Търново. За казуса алармира Иван Кънев, който в обществената мрежа Facebook написа, че при най-малкия лъх напразно, какъвто имаше в последните дни, клоните на дърветата оплитат един в различен оголените проводници и настава " новогодишната нощ " - заря, искри, огън и доста мощен и жесток тон, сходен на този при заваряване с 10 електрожена. Искри хвърчат на всички места във въздуха, по елементарно запалимите дървета и по покрива на къщата му. Кънев разказва гледката с думите - ужасна и доста страшна. Гледка, след която не е допустимо да заспиш, при мисълта, че се намираш единствено на 5 метра от пъкъла.

След случай мъжът е подал сигнал към ЕРП Север, които стопанисват далекопроводите. Служители пристигнали на място и установили, че далекопроводите са оплетени в клоните на дърветата и че това е причина за възникването на пожар. Аварийната група съобщили на Кънев, че повреда няма и си тръгнали.

Иван помолил притежателите на далекопровода да изрежат клоните на дърветата, само че те твърдо му дали отговор, че нямат право да режат тези клони, тъй като дърветата са благосъстоятелност на Общината и те трябвало да си ги изрежат. " Собственикът на дърветата пък споделя, че клоните се намират под проводници с високо напрежение и той нямал право да ги реже, а това било обвързване на притежателя на далекопроводите ", написа в мрежата Кънев.

Той споделя още, че е изискал и на двете страни да им заплати със лични средства услугите по осъществяването на култура на проводниците, само че и двете страни изрично му отказали. " Тогава предложих аз самичък да ги изрежа без да ги занимавам и наемам с нищо, само че тогава ми размахаха ядосано пръст и ми споделиха, че това е строго неразрешено и в случай че си разреша да го направя ще съм под ударите на закона и ще ми бъдат наложени жестоки наказания и санкции. "



И по този начин Иван Кънев попада в един обаян кръг, от който излаз няма... най-малко към този момент. Ето какво написа още мъжът:

" В непосредственост до този сектор няма пожарен хидрант, аз нямам толкоз дълъг маркуч, само че още през днешния ден ще си купя и ще го нареждам наоколо до проблематичните проводници, тъй като повярвайте ми, заплахата от пожар на това място е доста огромна. Преди две години отново имаше фойерверки на същото място, само че ни избави това, че валеше пороен дъжд. Хубавото беше, че през същата нощ, по време на огледа на спешната група която съседите повикаха, жиците отново се оплетоха заискряха и на другия ден изрязаха клоните на дърветата без да ги викаме още веднъж. И още нещо, ел. напрежението в този сектор е доста нерешително, непрекъснато пада, токът не е непрекъснат, всекидневно стопира, а няма да споделям какъв брой доста електроуреди на съседите изгоряха заради тази причина.

Първобитно, безконтролно и животозастрашаващо е, в 21 век, да пренасяш електрическа сила, по въздушна линия с високо напрежение, посредством ГОЛИ ЖИЦИ! И двете страни имат лобита и поддържат избрани политически сили, само че когато става въпрос за подобен „ нищожен “ за тях проблем, на едни елементарни жители и то живеещи на село, когато няма лапачка от евро планове, публични поръчки и така нататък, никой няма да си раздвижи з…..а да оправи нещата както е редно и законно да бъдат! Но виж, в случай че не дай Бог възникне пожар на това място, ако( не желая даже да си го помислям) пострадат и хора, ще си счупят краката да се демонстрират и снимат до бедствието оборудвани с нови ботуши и лопати, употребявайки го за избирателен пиар!

За жал, в нашата Мила Родина, проблемите стартират да се вземат решение, чак откакто има големи вреди и наложително някой би трябвало да пострада! Ще кажете, пиши тъжби, сигнали, входирай и така нататък, е споделям Ви, пробвал съм и не става. Доста нерви, време и средства съм потрошил в писане на молби и сигнали за оправянето на доста неправилни неща и нищо не реализирах с това! Българските вятърни мелници не престават да си стоят гордо и непоклатимо на постовете си и даже вятъра на смяната не съумява да задвижи вятърните им перки! "

Надяваме се РДПБЗН Велико Търново да се самосезира, като извършат оглед и оценка на риска за основани предпоставки за пожароопасност на тази права.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР