Силно земетресение удари Индонезия. Трусът разтърси части от главния индонезийски

...
Силно земетресение удари Индонезия. Трусът разтърси части от главния индонезийски
Коментари Харесай

Силно земетресение удари Индонезия

Силно земетресение удари Индонезия. Трусът раздруса елементи от основния индонезийски остров Ява и столицата на страната. Засега няма данни за потърпевши и вреди, написа Associated Press.

Геоложката работа на Съединени американски щати заяви, че плиткото земетресение е с прелиминарен магнитуд 5,6 и че е станало на 37,2 километра под повърхността. Епицентърът е бил на 80 километра  запад-югозападно от Пелабуханрату, крайбрежен град в провинция Западна Ява.

Агенцията по метеорология, климатология и геофизика на Индонезия мери предварителния му магнитуд на 5.7 и на дълбочина от 10 километра. Вариациите в ранните измервания на земетресенията са постоянно срещани.

Високите здания в столицата Джакарта се разклатиха за няколко секунди, даже двуетажни къщи се разклатиха мощно в столицата на провинция Западна Ява Бандунг и в сателитните градове на Джакарта Богор и Бекаси.

Земетресението беше мощно усетено в няколко града и села и провокира суматоха у някои, съобщи Дарионо, който управлява Центъра за трусове и цунами към организацията.

Трусовете са постоянно събитие в огромната островна страна, само че е извънредно да се усещат в Джакарта.

Индонезия, сеизмично деен архипелаг с 270 милиона души население, е благоразположен към сеизмични катаклизми заради местоположението си върху огромни геоложки разломи, известни като тихоокеанския „ огнен пръстен “.

Земетресение с магнитуд 5,6 по Рихтер предходната година умъртви минимум 602 души в град Сианджур в Западна Ява. Това беше най-смъртоносното в Индонезия след земетресението и цунамито през 2018 година в Сулавеси, когато починаха повече от 4300 души.

През 2004 година извънредно мощно земетресение в Индийския океан провокира цунами, което умъртви повече от 230 000 души в дузина страни, множеството от които в индонезийската провинция Ачех.

 

Източник: Associated Press/Превод: SafeNews

За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News

Още вести четете в категория Свят

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР