Силни мъже опъват мрежи и се борят с бурното море

...
Силни мъже опъват мрежи и се борят с бурното море
Коментари Харесай

WWF: Един на всеки двама работници в риболовния сектор е жена

Силни мъже опъват мрежи и се борят с бурното море – това е широкоразпространената стереотипна визия за работата в риболовния бранш. Всъщност обаче половината от хората по света, занимаващи се с лов на риба и аквакултури, са дами, сочат данните от първия по рода си отчет на тематика „ Ролята на дамите в риболовната промишленост “, оповестен през 2015 година от Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации (ФАО). Въпреки това разликата сред половете на лидерските позиции в промишлеността към момента е фрапиращо огромна, като дамите са по-уязвими от мъжете и на последствията от неустойчивия рибилов.

По случай Международния ден на дамата природозащитната организация WWF напомня основната роля на дамите във всички сегменти на риболовната активност и предизвестява, че пренебрегването им освен поражда риск от полова дискриминация, само че и мощно понижава успеваемостта в сектора.

Въпреки че дамите играят решаваща роля в задания, несвързани директно с лов на риба в намерено море, те нямат същите права, заплати и благоприятни условия като техните сътрудници от мъжки пол. Жените доминират несъразмерно доста в нискоквалифицирани, нископлатени и едва оценени работни действия. Докато мъжете преобладават при сключването на съглашения и спогодби, постоянно не допускайки дамите до процесите на взимане на решения, то дамите са ангажирани най-много в промишлената преправка на улова, поддръжката на оборудването, финансирането на риболовните интервенции и търговията. Жените съставляват цели 70% от работната мощ във фермите за аквакултури, като в това време заемат едвам 10% от управителните постове в промишлеността. Факт, който не е резултат от неналичието на подготовка, а по-скоро от невидими бариери и дискриминация. Често културните обичаи, обществените конвенции и даже някои закони в разрастващите се страни са виновни за това.

Намаляването на рибните ресурси в следствие от десетилетията свръхулов постоянно принуждава самостоятелните риболовни общности да влагат в съвременни способи или да търсят нови риболовни зони, които нормално са надалеч от брега. От една страна дамите постоянно не разпогалат с финансовата опция да закупят по-добри лодки и съоръжение, нито време да доближат до отдалечените риболовни полета, защото би трябвало да се грижат за фамилията си. От друга страна, те постоянно не са одобрявани добре на борда на по-големи съдове, подобаващи за лов на риба в намерено море. Така дамите са наранени съществено от неустойчивия лов на риба, макар че постоянно им се постанова да обезпечават храна за цялото семейство. Затова WWF припомня, че виновният лов на риба може да усъвършенства изискванията на труд за дамите, стабилизирайки рибните ресурси наоколо до брега – региони, които са по-достъпни за тях.

Устойчивият избор на риба способства освен за дълготрайното възобновяване и запазване на рибните ресурси. Пазарувайки отговорно, ние поддържаме и поминъка на над 800 милиона мъже и дами по света, които директно или индиректно зависят от рибата като източник на приходи. Европейското ползване се отразява най-много на зависещите от благосъстоянията на океана хора в разрастващите се страни. „ Не е нужно да се отхвърляме от рибата и морските блага. Важно е обаче да се избират морски артикули, уловени или отгледани по метод, който резервира рибните запаси и хората, зависещи от тях “, разяснява ръководителят на WWF България Веселина Кавръкова.

Затова WWF започва своята акция „ Риба и за в бъдеще “, с която приканва потребителите, търговците и политиците в Европейския съюз да поемат своята водеща роля в обезпечаването на резистентен лов на риба в международен мащаб. В помощ на потребителя WWF създаде рекомендации, с които цели да насърчи виновния избор на морска храна, гарантиращ запазването на рибата и морските блага и за утрешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР