Силна градушка нанесе щети в Сопот и околните села в

...
Силна градушка нанесе щети в Сопот и околните села в
Коментари Харесай

Щетите от градушката: Над 3000 декара с розови насаждения край Сопот са засегнати

Силна градушка нанесе вреди в Сопот и близките села в разгара на розобера. Собствениците на насаждения обясниха, че акцията по събиране на розовия цвят е почнала преди три дни, само че вместо да продължи 30, тя към този момент завърши.

Мария Ганчева изясни, че не чакат обезщетение. „ Ние сме физически лица, не сме аграрни производители, тъй като сме пенсионери “, добави дамата.
Снимка: btvnovinite.bg
Все още не е явен броят на засегнатите от градушката притежатели на насаждения, само че са десетки. Зоната на полета с розов цвят в Сопот не попадат в зоната на противоградовите ракети. Станимир Богданов, член на УС на „ Розопроизводителите “, изясни, че ще желаят отговор от институциите за какво не попадат в предпазените зони.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Очакваме да мине комисия, която ще опише вредите. Сезирали сме управляващите, които имат такова право и сме в очакване. Ние сме подготвени да ги посрещнем и да им покажем защо става на въпрос “, Павел Павлов.

Над 3000 декара с розови насаждения са наранени от вчерашната градушка в региона.

Защо розопроизводители унищожават реколтата си?

Един от най-красивите изгледи в долината на розите в Казанлък – цъфналите масиви с благоуханното цвете, може да се трансформира в тъжна панорама. Заради ниските изкупни цени на розовия цвят огромна част от продукцията в региона, може да бъде изкоренена.

18 години Койчо Михов от Твърдица се занимава с розопроизводство. Стопанинът има да получава 7000 лева от миналогодишната акция. Тази година годишна продукция му ще остане неприбрана.

„ За първи път ще останат на полето. Ще ги изрежем и това е... Не да ми се плаче, ами не знам какво ми се прави, тъй като съм ги основал розите от нищото и най-после споделят: „ Гледай си работата “, сподели мъжът.

Две десетилетия с розопроизводство се занимава и фамилията на Петър Симеонов. Обработват 120 декара рози край Гурково. Тази година прибират цвят единствено от 70 декара. Останалите 50 са изрязани. Заради ниската изкупна цена – липса и работна ръка.

От три години изкупната цена на розовия цвят пада. Тази година за кг дестилериите заплащат един 1,60 лева От тези пари към лев са разноските за берачите. До тях обаче доближават 0,80 лева за кг набран розов цвят.

ВИДЕО: Според розопроизводителите, договорите за настоящата акция би трябвало да се подписват с дестилериите не по-късно от февруари. Те упорстват и за предпазена цена на розовия цвят не по-ниска от 2,80 лева
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР