Силите на талибаните в Афганистан убиха шестима цивилни граждани в

...
Силите на талибаните в Афганистан убиха шестима цивилни граждани в
Коментари Харесай

Талибаните убиха шестима пакистанци при стрелба през границата

Силите на талибаните в Афганистан убиха шестима цивилни жители в Пакистан и раниха минимум 17 души при непровокирана бомбена офанзива и пукотевица в граничен град. Инцидентът се е случил в неделя, оповестяват от пакистанското държавно управление, представени от БиБиСи.

Нападението в Чаман беше наказано от пакистанските военни, които обявиха, че афганистанската страна е разкрила " разхвърлян огън ". Последвало е отвръщане на удара, при което е погубен един афганистански боец.

Не е ясно какво е провокирало конфликта на основния граничен пункт. Стрелбата обаче се случва на фона на повишеното напрежение сред прилежащите страни във връзка с сигурността, откакто талибаните възвърнаха контрола си над Афганистан през лятото на предходната година.

Министър-председателят на Пакистан Шехбаз Шариф съобщи, че дейностите на Афганистан " заслужават най-строго наказание ".

Афганистански източници от сферата на сигурността, представени от организация " Ройтерс ", обявиха, че случаят е станал, откакто Пакистан е изискал от афганистанските гранични сили да спрат построяването на контролно-пропускателен пункт от тяхната страна на границата. Междувременно AFP цитира анонимни афганистански държавни чиновници, съгласно които напрежението се е покачило, откакто силите на талибаните са се пробвали да прережат част от оградата по границата.

От 2017 година насам Пакистан построява солидна ограда там - нещо, против което възразяват както талибаните, които взеха властта предходната година, по този начин и предходното афганистанско държавно управление.

Снимки от граничния град в неделя демонстрираха хора, ранени от артилерийски обстрел, остатъци от ударени транспортни средства и развалени пътища. " Минометен снаряд падна и провокира голямо огнено кълбо. След това изгубих схващане и не знам какво се е случило ", споделя един от приетите в болница потърпевши пред " Ал Джазира ".

Губернаторът на Кандахар удостовери, че един талибан е бил погубен, а 10 души са били ранени. След стрелбата пропускателният пункт е бил затворен, само че управляващите оповестиха, че по-късно в неделя той още веднъж е отворен, откакто представители на двете страни са се срещнали и са се договорили.

И преди е имало конфликти на граничния пункт Чаман - един от главните директни контролно-пропускателни пунктове сред Афганистан и Пакистан, употребен от хиляди хора всеки ден. Миналия месец той беше затворен за 8 дни, откакто въоръжен мъж простреля пакистански охранител.

Пакистански публични лица настояват, че нападенията, осъществявани от пакистански бойни групировки от афганистанска територия, са зачестили, откогато талибаните са взели властта. Те също по този начин упрекват новото държавно управление на талибаните, че дава леговище на тези групи в Афганистан. Талибаните отхвърлят.

Преди две седмици посолството на Пакистан в афганистанската столица Кабул беше нападнато от въоръжени лица, което Исламабад дефинира като опит за ликвидиране на техния основен посланик.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР