Силите на реда задържаха народния представител на прокюрдската Народна демократическа

...
Силите на реда задържаха народния представител на прокюрдската Народна демократическа
Коментари Харесай

Арестуваха депутат по пижама в парламента ВИДЕО/СНИМКИ

Силите на реда задържаха народния представител на прокюрдската Народна демократическа партия (НДП) Омер Фарук Гергерлиоглу в стаята на партията му в Народното събрание тази заран в 6.30 ч. Той престоя там четири нощи в символ на митинг против отнемането на статута му на народен представител.


В документално изказване за медиите от НДП обявиха, че той е бил по пижама и пантофи, когато полицията го е заловила тъкмо преди утринната му молитва в постройката.
" Около 100 цивилни полицейски чиновници влязоха в залата на НДП в Народното събрание, където Гергерлиоглу организира митинга си през последните 5 дни ", се споделя в изказването.

Не му било разрешено даже да се преоблече и не му била дадена маска. Заместникът на НДП Филиз Керестечиоглу показа фрагменти от случая в Туитър, тиражирани от организация Анка.


Статутът на Гергерлиоглу като член на Народното събрание е лишен на 17 март и от този момент той отхвърля да напусне постройката на турския Меджлис (Парламент) в Анкара.

Решението за задържане на народен представител в постройката на Народното събрание се случи след апела на водача на крайнодясната Националистическа партия Девлет Бахчели, който е част от ръководещата коалиция в страната.
" Този замърсен човек би трябвало незабавно да бъде отхвърлен от Народното събрание. ", написа през вчерашния ден Бахчели в Туитър, като назова Гергерлиоглу " сепаратист ", участващ в " противозаконен акт ", имайки в поради митинга му.


На 20 август 2016 година, съвсем две години преди да стане член на Народното събрание, Гергерлиоглу коментирал в Туитър дейностите на Кюрдска работническа партия (ПКК) със седалище в Северен Ирак. ПКК е оповестена за терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Гергерлиоглу беше приет за отговорен през февруари 2018 година за „ разпространяване на терористична агитация “ въз основа на изявления в обществените медии.

Апелативен съд в Турция удостовери присъда от две години и шест месеца затвор на 19 февруари 2021 година Гергерлиоглу оспорва решението пред Конституционния съд за обвиняването против него. Но на 17 март парламентарните му права бяха отнети.

Той би трябвало да изтърпи затвор от една година и 10 месеца по упоменатото обвиняване.

Междувременно Съединени американски щати настояват, че подхванатите от Турция ограничения за затваряне на прокюрдската НДП подкопават демокрацията в страната.

Европейски Съюз също е " надълбоко угрижен " от опита за закриване на НДП, като това слага под въпрос уговорката на Анкара за промени.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР