Силен натиск върху съдебната система и прокуратурата в Сърбия, явно

...
Силен натиск върху съдебната система и прокуратурата в Сърбия, явно
Коментари Харесай

Унищожителен доклад на ЕК за напредъка на Сърбия в преговорите с ЕС

Силен напън върху правосъдната система и прокуратурата в Сърбия, очевидно оборване на интернационалните присъди за военни закононарушения и липса на тактика за битка с корупцията са маркирани в полугодишния отчет на Европейската комисия за напредъка на Сърбия в договарянията с Европейски Съюз, предава БГНЕС.

Докладът за глави 23 и 24, който е забелязан от радио " Свободна Европа “ (РСЕ), разисква по-специално необятното разпространение на държавните решения в сръбските медии и доста ограничавания обсег на тези, които оферират различни възгледи, както и потреблението от таблоиди на данни от правосъдни следствия.

Този " нон-пейпър " на Европейска комисия е изпратен до страните членки на Европейски Съюз и ще послужи като решение дали на Сърбия ще ѝ бъде позволено да отваря нови глави в договарянията за участие, съгласно РСЕ.

В отчета се споделя, че към момента има огромен напън върху правосъдната система и прокуратурата в Сърбия. Подчертава се, че държавните чиновници, в това число някои на най-високо равнище, както и членовете на Народното събрание, не престават да разясняват постоянно обществено настоящи следствия или каузи, както и обособени прокурори и съдии.

Таблоидите употребяват информация за настоящи следствия или случаи. Това води до дискредитиране на членовете на съда или прокуратурата, се споделя в документа.

Позовавайки се на напъните за битка с корупцията, в отчета се споделя, че от излагането на националната тактика за битка с корупцията през 2018 година Сърбия не е открила стратегическа рамка за политиката или механизъм за съгласуваност и че държавното управление закъснява с промените на закона за финансиране на политически действия.

В отчета се акцентира, че Сърбия продължава непрестанно и обществено да оспорва решенията на Международния углавен арбитражен съд за някогашна Югославия, в това число каузи от най-високо равнище. Той предизвестява, че Сърбия би трябвало да сътрудничи напълно на Механизма на Международния углавен съд, както и да приема и ползва напълно неговите решения и отсъждания.
Според констатациите на цитираните в документа специалисти на Европейската комисия е показана мрачна картина на положението на медиите в Сърбия. Случаите на закани и принуждение против публицисти не престават да провокират угриженост и общата среда за безпрепятствена независимост на изложение би трябвало да се ускори, изключително на процедура, се споделя в отчета на Европейска комисия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР