Сигурността в Черноморския регион обсъдиха представители на военноморските сили на

...
Сигурността в Черноморския регион обсъдиха представители на военноморските сили на
Коментари Харесай

Сигурността в Черноморския регион обсъдиха на международен форум в София

Сигурността в Черноморския район разискаха представители на военноморските сили на България, Гърция, Румъния, Турция, Украйна, Франция, Англия, Съединени американски щати и на командванията на НАТО на второто издание на Черноморския конгрес през днешния ден в София. Това оповестиха от Министерството на защитата /МО/.

Основната тематика на проведеното от българските Военноморски сили и Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол /JFC/ събитие е морската сигурност в интервал на настоящ въоръжен спор и опциите за решение на зараждащите провокации и проблеми.

„ Развитието на процесите в Черноморския район е основно за евроатлантическата зона. Ние постоянно сме вярвали, че сигурността в Черно море е допустима единствено с груповите старания на НАТО и Европейския съюз и целеустремено способстваме към тези старания “.

Това разгласи заместник-министърът на защитата Теодора Генчовска в приветствието си към участниците във форума. Тя акцентира, че от ден на ден се прави оценка смисъла на Черноморския район за сигурността и се слага фокус върху него, в това число и в стратегическите концепции на Алианса и Европейски Съюз.

„ Инвестициите и просперитета следват сигурността. Затова повишението на политическата ангажираност и усилването на съдействието в региона на сигурността и защитата е значим детайл на една бъдеща национална тактика. За справяне с провокациите слагаме акцент върху модернизацията на отбранителните качества и оперативната съгласуемост, в това число повишение на потенциала за отбрана против морски закани и за поддръжка на свободата на корабоплаването и търговията “ , сподели още заместник-министър Генчовска.

„ Само посредством увеличение на съдействието и партньорството сред всички заинтригувани страни можем да се оправим дейно с провокациите и да подсигуряваме сигурността и стабилността на Черноморския район за идващите генерации “ , съобщи началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Той също подчертава върху устрема на страната ни да издигне ролята на сигурността на Черноморския район в дневния ред на НАТО и Европейски Съюз.

„ Ние поддържаме усилването на уговорката на НАТО, водени от разбирането, че източният фланг на Алианса и Черноморският район са значим сегмент от сигурността на евроатлантическото пространство “ , сподели адмирал Ефтимов.

„ Непосредствена опасност за България в сегашния миг няма, само че има евентуални закани. Трябва да работим дружно и да създадем по този начин, че спорът да не се популяризира “ , безапелационен бе той.

Адмирал Ефтимов акцентира, че националните ни качества за наблюдаване и ситуационна информираност са в общия подтекст на Алианса и страната ни разчита на тази надеждна система . Началникът на защитата напомни, че България е предложила да одобри координационната функционалност за Черно море на своя територия посредством основаването на районен координационен Център на НАТО на база на към този момент съществуващия военноморски координационен детайл в границите на българските Военноморски сили.

„ Целите на форума са да обсъдим сигурността в Черноморския район, да намерим пътища за решение на комплицираните проблеми и да подобрим нашето взаимоотношение “ , сподели командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Той изрази убеденост, че полемиките ще подобрят съдействието сред черноморските страни и нашите стратегически съдружници и сътрудници в района. Двата панела на форума: „ Морска сигурност по време на деен спор “ и „ Морско съдействие в Черно море – сегашни старания и бъдещи благоприятни условия “ включват тематики като енергийната сигурност в Черно море и отбраната на комерсиалното мореплаване по време на спор.

„ Сигурността в Черноморския район е световна сигурност. Черно море е район, в който Русия е основала редица замразени спорове “ , акцентира адмирал Стюарт Мънч, пълководец на Военноморските сили на Съединени американски щати в Европа и Африка и командващ на Съюзното компонентно командване на НАТО в Неапол (JFC).

Той подчертава върху смисъла на Черноморския район както за развиването на търговията и транспорта на артикули, по този начин и като източна граница на евроатлантическото пространство .

„ Затова сме тук – да работим дружно за отбрана на всеки един съдружник от НАТО, чрез групови дейности и съдействие “ , сподели адмирал Мънч.

Той благодари на България за организирането на форума и за основаването на черноморски координационен център .

„ В качеството си на пълководец на обединените сили на Алианса за Европа благодаря на българските военноморски сили за тяхната ангажираност с проблемите на сигурността в Черноморския район “ , акцентира адмирал Мънч.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР