Сигурно всяка от нас е правила поне една от описаните

...
Сигурно всяка от нас е правила поне една от описаните
Коментари Харесай

20 грешки, с които младите майки си тровят живота

Сигурно всяка от нас е правила най-малко една от описаните по-долу неточности – въпреки всичко няма безгрешни хора.

Да бъдеш млада майка е тежка задача, както физически, по този начин и психически. В продължение на девет месеца си била гледана като писано яйце и са ти угаждали на всеки каприз – а след това бебето се ражда и цялото внимание се насочва към него. Твоите потребности и ползи към този момент не вълнуват никого. Освен това се чувстваш извънредно несигурна – ти нищо не умееш, нищо не знаеш за бебетата, а си заобиколена от куп „ доброжелателни съветници “, които непрекъснато ти припомнят, че не си прекомерно добра майка. С такава настройка елементарно може да се стигне и до меланхолия. Майчинството обаче ще бъде доста по-лесно и прелестно, в случай че дамите спрат да позволяват следните 20 типични неточности.

1. Да смяташ, че правиш всичко неправилно

Младите майки постоянно се подлагат на жестока самооценка. Много родилки поначало се надяват, че опитът ще си пристигна самичък, незабавно щом детето се появи на бял свят. Когато обаче се приберат у дома от родилното, те осъзнават, че знаят незначително малко за грижите, от които се нуждае бебето, и по тази причина считат, че вършат всичко неправилно. „ Начинаещите “ майки би трябвало да имат поради, че майчинството е опит, за натрупването на който се желае време и процедура.

2. Да се опитваш бързо да си върнеш формата

Знаменитостите постоянно разгласяват в обществените мрежи фотоси на идеалните си тела броени седмици след раждането. Това кара младите майки да се усещат длъжни да се стегнат в рекордни периоди. При това близките въобще не са на това мнение и не чакат сходни подвизи от жена, която е износила и родила дете.

Всички млади майки не трябва да не помнят, че непотребните килограми, които са се натрупали през деветте месеца бременност, не могат да се стопят за броени дни или седмици. Фокусирайте се върху здравословния метод на живот – тогава непотребните сантиметри последователно ще изчезнат от единствено себе си.

3. Да се опитваш да купиш всичко, което се предлага в детския магазин, даже в случай че не ти стигат парите

В интернет е цялостно с реклами на „ must-have “ неща за бебета – и не всички майки съумяват да подминат равнодушно тези реклами, изключително в случай че желаят най-хубавото за детето си. Може доста от закупените продукти по този начин и да не се употребяват в бъдеще, само че интернет споделя „ би трябвало “ и дамите прахосват парите си до стотинка в детските магазини за всевъзможни нелепости. Ако пък нямат нужните средства, стартират да се самообвиняват, че не могат да обезпечат щастливо детство на децата си, с най-хубавите играчки и проходилки.

Повярвайте ни – за бебето е къде по-важно да има щастлива майка. Съставете си лист от предпочитани неща, които са в действителност нужни. Освен това се посъветвайте с други мами, преди да купите следващото неефикасно устройство от детския магазин.

4. Да не се грижиш за себе си

Младите майки са толкоз заети с грижи за детето, че не помнят изцяло за себе си. Гледането на бебе така и така ни лишава от доста неща. Без обикновени дребни удоволствия (топла отпускаща вана, маникюр, обличане на красиви облекла, излизане с приятелки на кафе) животът на младата майка става още по-труден. За да бъдете добра майка и да се наслаждавате на майчинството, не забравяйте да се грижите и за себе си.

5. Да се опитваш да свършиш цялата къщна работа, гледайки дете

Много млади майки считат, че са способни по едно и също време да гледат бебе, да готвят, да чистят и даже да извършват други задания, с които са привикнали преди раждането. Има и дами, които просто нямат избор, тъй като не могат да разчитат на поддръжката на роднините си.

Всичко това обаче изтощава младите майки. Затова е значимо най-малко през първите месеци да прехвърлите домакинските си отговорности на други хора, а вие самите да се концентрирайте върху потребностите на бебето.

6. Да не изградиш режим на сън у детето

Най-уморителното в гледането на бебе е да ставаш измежду нощ, когато то плаче, а след това дълго да го приспиваш. Но това е неизбежно, тъй като детето още не разполага с други способи да заяви на мама, че е подмокрено, гладно, че му е неловко или го боли коремче.

Затова е значимо майката допустимо най-рано да научи детето да спи по избран режим – по този начин ще е доста по-лесно както за нея, по този начин и за бебето.

7. Да се опитваш да спазиш всеки един съвет

Когато една млада жена е бременна или е родила неотдавна, доста хора около нея се усещат длъжни да ѝ дадат съвет – без значение дали ги е попитала за нещо или не. Ще чувате непрекъснато директиви по какъв начин да държите детето, по какъв начин да го храните, по какъв начин да го преобувате или даже обличате („ Как по този начин си го изкарала без шапка?! “). Разбира се някои препоръки могат да бъдат витално значими, само че може да има и нездравословни препоръки, които единствено да ви усложнят живота. Затова, преди да вземете на съществено мнението на следващия многознайко, се консултирайте с доктор.

8. Да сравняваш детето си с други деца

Важно е да имате поради, че всички деца са разнообразни. Да, има някои правила за развиването на бебето – на кой месец да му пораснат първите зъбки, на кой месец да проходи. Но не всички деца се вписват в тези правила. Някои проговарят рано, други – малко по-късно, само че това въобще не значи, че първите ще имат по-голям триумф в живота. Затова отбягвайте сравненията с други деца и се концентрирайте върху грижите за вашето лично.

9. Да приемаш посетители, когато нямаш предпочитание и сили за това

Раждането на дете постоянно става причина за визити на другари и родственици, които желаят да видят бебето и да го подържат на ръце. За майката обаче този напор на посетители постоянно е непотребен стрес. Не се тормозете да обясните на околните си, че гостуването им ще е малко, тъй като имате доста задачки, че би трябвало да си измият ръцете, преди да пипат бебето, и че не би трябвало да го целуват, тъй като то е податливо на всевъзможни болести.

10. Да не се съветваш с опитни майки

По-опитната майка може да улесни доста живота на младата и зелена мама, тъй като е претърпяла всичко, което на „ новачката “ занапред ѝ следва. Както знаете, по-лесно е да се учиш от непознатите неточности, в сравнение с от своите лични.

11. Да бъдеш прекомерно внимателна

През първите дни майките нормално взимат бебето на ръце изключително внимателно. В това естествено няма нищо неприятно. При някои обаче загрижеността и паниката доближават прекомерно високи равнища, усложнявайки живота както на майката, по този начин и на детето. Бебетата са доста по-корави, в сравнение с си мислим. Освен това не можем да ги вържем за себе си – те напълно скоро ще порастнат и ще изискат да бъдат независими.

12. Да не се готвиш за появяването на бебето

Някои родилки отсрочват „ бебешкия шопинг “ за последния миг. При напреднала бременност обаче те се уморяват по-лесно, по тази причина извършването на покупки на памперси и ританки, както и ремонтът на детската стая, стават прекомерно изтощителни за тях. Погрижете се за всичко през второто тримесечие, когато утринното гадене е минало, само че към момента сте задоволително енергични.

13. Да имаш повишени упования

Родилките постоянно си показват какъв брой ще е кондензиран животът им с новороденото бебе. Реалността обаче не постоянно дава отговор на упованията им. Важно е да живеете в сегашния миг и да не се терзаете, че нещо не е станало по този начин, както сте го възнамерявали. Иначе рискувате да изпаднете в дълбока меланхолия. Ако младата майка се тормози, че положението ѝ е надалеч от предстоящото, добре ще е да потърси поддръжка от страна на околните си или даже да се съветва с психолог.

14. Да не оставяш детето на грижите на бащата

Често младите майки поемат цялата отговорност за гледането на детето, отрязвайки бащата от тези отговорности. Вместо да избутвате мъжа си по-далеч от детето с думите „ Дай, аз сама ще го преобуя! “, включете таткото в процеса – покажете му по какъв начин да се грижи вярно за бебето и посветете получените минути свободно време на себе си. /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР