Сигурно сте чували, че най-голямото поражение на Наполеон е било

...
Сигурно сте чували, че най-голямото поражение на Наполеон е било
Коментари Харесай

Най-унизителното поражение на Наполеон – заешката армия

Сигурно сте чували, че най-голямото проваляне на Наполеон е било при Ватерло. Дали в действителност е по този начин?Дали не е било осем години по-рано, когато френския император е атакуван от безмилостна заешка войска?

Има няколко версии на историята. Повечето показват за дата на събитието юли 1807г, малко откакто Наполеон подписва Тилзитския кротичък контракт, който поставя завършек на войната сред Френската империя и Руската империя. За да отпразнува мотива, императорът предложил лов на зайци и нагърбил началник-щаба Луи Бертие с организацията на събитието.

Бертие поканил някои от най-големите имена от военния хайлайф и подготвил много зайци – съгласно някои сведения евентуално към 3000. Животните били затворени в кафези по края на една поляна. Когато Наполеон и останалите дали знак, че са подготвени, зайците били пуснати и ловът почнал.

Или най-малко това очаквали всички. Случило се нещо необичайно – зайците не тръгнали под паника дабягат за живота си. Вместо това се насочили към Наполеон.

Гостите на Наполеон в началото добре се посмели, само че след известно време почнали да се тревожат. Океанът от дългоухи твари напъплил Наполеон по-бързо, в сравнение с революционерите щурмували Бастилията. Зайците се качили по краката на императора и влезнали в облеклата му. Наполеон се опитал ги прогони, а останалите мъже сграбчили пръчки и също се присъединили.

Накрая Наполеон се предал и избягал да се скрие в каляската си. Но това не бил краят. Според историка Дейвид Чандлър, „ разбираща тактиката на Наполеон по-добре от множеството му генерали, заешката хорда се разделила на две крила, заобиколила мъжете по двата фланга и нападнала каляската на императора. “ Атаката траяла и някои зайци даже съумели да влязат в каляската, до момента в който най-после тя не потеглила.

Мъжът, покорил Европа, не можел да се мери със зайците.

Вината била на Бертие. Вместо да откри диви зайци, той купил питомни от локалните фермери. В резултат на това, зайците не се страхували. Те видели нисичкия мъж с шапка на главата и решили, че е време за храна. За тях, императорът бил надали не великански морков.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР