Сигурни сме, че полагате грижи да обезопасите дома си, когато

...
Сигурни сме, че полагате грижи да обезопасите дома си, когато
Коментари Харесай

Защо трябва да оставим водата от чешмите да изтече, когато се върнем вкъщи след лятната отпуска

Сигурни сме, че полагате грижи да обезопасите дома си, когато ще отсъствате за по-дълго по време на отпуската си – системи за наблюдаване, аларми, изключване на тока. Знаете ли обаче по какъв начин да се погрижите за него и за личното си здраве и сигурност, когато се върнете след дълга отмора, и за какво е наложително да оставите водата в чешмите да изтече, преди да я употребявате или стоите в стаята?

Опасности, които дебнат от водата в чешмата

Дългото неявяване и спрените кранове основават причина за развиване на бактерии и нездравословни микроорганизми в чешмите ви. Реална е заплахата от легионерска болест, причиняваща се от бактерията легионела. Развива се рискова пневмония, която съществено поврежда здравето и основава заплаха и за живота. Бактерията живее във застояла или бавнотечаща вода в това число тръби на чешми. Високата температура на водата – над 20 градуса и съществуването на нарушени гумени уплътнители и водопроводни материали улесняват разпространението ѝ и са идеална среда за бактерията.

Как става заразяването?

Заразяването е допустимо посредством поемане на водни капки, инфектирани с легионела. Докосването на тази  вода не е рисково, само че в случай че вземете душ и вдишате парата на инфектирана вода, това основава висок риск от заболяване.

Как да се предпазите?

Когато се приберете в дома си след дълго неявяване, сложете персонални защитни средства като респираторна маска, отворете прозорците на баните и стаите и пуснете кранчетата, с цел да тече мощно водата. Излезте на терасата за 10-тина минути. След това може да спрете кранчетата и малко по-късно да пандизите прозорците и вратите. Важно е да постигнете температура на топлата вода най-малко 50-60 градуса, а на студената – под 20, с цел да унищожите бактериите, в случай че са там.

Други места, създаващи риск от заразяване с легионела:
джакузи в СПА центровете, машини, които работят с вода под високо налягане, водопроводите в зъболекарските кабинети, водни системи с топла и студена вода или с изпарителен кондензатор, системи за разпространяване на вода под формата на аерозол.
Кои хора са най-предразположени на болестта?

Не всеки, който е бил в контакт с бактерията, ще се разболее. Най-предразположени са хронично болните, възрастните хора и пушачите. Смъртност – 5–10% от инфектираните, макар че се подлагат на уместно лекуване.

Симптоми на легионерска болест:
висока температура, кашлица, затруднено дишане, комплициране, гадене, повръщане, диария, главоболие, мускулни болки.
Други аргументи да оставите водата да изтече:

Пиенето на застояла вода, каквато е в тръбите на чешмите ви, също основава риск за здравето. Вкусът и миризмата ѝ са извънредно неприятни. Не консумирайте и вода, застояла в чаша повече от час, защото има заплаха от:

-  Развитие на бактерии

С всяка глътка от чашата оставяте бактерии от устата си в нея. Те бързо се развъждат в топлото време и водата. Не желаете да изпиете коктейл от бактерии, нали?

-  Водата трансформира химическия си състав и киселинността си.

Образуват се карбонати и бикарбонати, които могат да навредят на стомаха ви, като намалят РН и нарушат салдото.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР