Сигналът на Google не успя да предупреди хората за земетресението в Турция

...
Системата на Google за предупреждение за земетресения не успя да
Коментари Харесай

Системата на Google за предупреждение за земетресения не успя да достигне до много жители на Турция преди смъртоносния трус през февруари, установи разследване на BBC Newsnight.

Google казва, че неговата система за предупреждение може да уведоми потребителите до една минута на телефоните си, преди да удари земетресение.

Той казва, че предупреждението му е било изпратено до милиони преди първото, най-голямо земетресение.

BBC обаче посети три града в зоната на земетресението, разговаряйки със стотици хора и не откри никой, който да е получил предупреждение.

Системата работи на телефони с Android, по същество всеки телефон, който не е iPhone. Телефоните с Android, които често са по-достъпни, съставляват около 80% от телефоните в Турция.

"Ако Google даде обещание или направи косвено обещание, за предоставяне на услуга като ранно предупреждение за земетресение, тогава за мен това повишава залозите“, казва проф. Харолд Тобин, директор на Pacific Northwest Seismic Network.

" Те носят отговорността да могат да проследят нещо, което е пряко свързано с живота и тялото.“

Продуктовият лидер на Google в системата, Мика Берман, настоя беше проработило. „Ние сме убедени, че тази система е задействала и е изпратила сигнали“, каза той пред BBC.

Компанията обаче не предостави доказателства, че тези сигнали са широко приети.

Повече от 50 000 души загинаха при земетресението през февруари.

Защо земетресението беше толкова смъртоносно?

След първото голямо земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер в ранните часове на сутринта, друг голям трус разтърси околността по време на обяд.

BBC успя да намери ограничен брой потребители, които са получили предупреждение за това второ земетресение.

Как работи системата

Системата за предупреждение за земетресения на Google на Android беше обявена в Турция през юни 2021 г.

Системата работи в десетки страни по света. Компанията описва възможността за изпращане на сигнали за земетресения като „основна“ част от своята услуга за Android.

Тя работи, като използва огромната мрежа от телефони на Android. Смартфоните съдържат малки акселерометри, които могат да открият треперене.

Когато много телефони се разклатят едновременно, Google може да определи епицентъра и да оцени силата на земетресението. Google направи обяснение как работи.

Когато бъде засечено земетресение с магнитуд 4,5 или по-голямо, системата Android може да изпрати предупреждение.

"Това е предупреждение, различно от всички, които вероятно сте виждали на телефона си преди. Той превзема екрана на телефона ви," казва г-н Берман.

предупреждението казва "пусни, покрий, задръж" и е придружено от силен сигнал.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР