- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище

...
- сигнал от сдружение, съдържащ твърдения за използвано общинско жилище
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов, Мария Габриел и членове на ВСС

- сигнал от съдружие, съдържащ изказвания за употребявано общинско жилище в гр. София от някогашен член на Европейския парламент - М. Г.

- сигнал от жител, съдържащ изказвания за пренесени при започване на 2021 година през границата на страната към непозната страна големи суми в български левове посредством потребление на летателни средства на Държавен авиационен оператор (старо име " Авиоотряд 28 " ).

- сигнал от гражданско съдружие, съдържащ изказвания за корупция и корист с власт от Б. Б. - ръководител на политическа партия, М. Н. - някогашен министър и други лица.

С оглед публичната значителност на случаите, по същите се правят персонални инспекции от прокурори при Върховна касационна прокуратура. В взаимозависимост от спецификата на въпросите и в сходство със закона ще бъдат осъществени всички нужни дейности за изясняване на изнесените изказвания, в това число и условие на информация от КПКОНПИ, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, ГДНП, ГДБОП и други министерства и ведомства.

Във Върховна касационна прокуратура се прави и персонална инспекция по отношение на изнесени от основния прокурор на Република България по време на брифинг на 15.05.2023 година данни за осъществена търговия с въздействие и политическа корупция от лица на висши държавни позиции. На 19.05.2023 година от основния прокурор са снети пояснения, като са приобщени и материали от голяма важност за откриване на обективната истина.

Обществено знае се от известие на Софийска градска прокуратура, че по сигнал от Борислав Боби Сарафов - шеф на Национална следствена служба и заместител на основния прокурор по следствието, се прави инспекция. Главният прокурор е постоянно свикан за 22.05.2023 година в Софийска градска прокуратура и са му снети пояснения.

Обществено знае се също, че Софийска градска прокуратура реализира управление и контрол по досъдебното произвеждане, формирано във връзка опита за нападение против основния прокурор на Република България.

За обективно изясняване на всички обстоятелства и условия и съобразявайки Решение № 11 от 23.07.2020 година по дело 15/2019 година на Конституционния съд, с експлицитни заповеди основният прокурор е разпоредил разпределянето на постъпващи във Върховна касационна прокуратура материали, както и упражняването на пълномощията на основен прокурор според Закон за съдебната власт и Наказателно-процесуален кодекс по изброените нагоре случаи, да бъде осъществявано от негов заместител при Върховна касационна прокуратура.

Делото  " Барселонагейт " не било " на трупчета "

В друго известие на прокуратурата от през днешния ден се показва, че досъдебното произвеждане, известно като " Барселонагейт ", не е на трупчета, каквито обвинения бяха отправени към Иван Гешев.

Ето какво оповестиха от държавното обвиняване: 

" Във връзка с редица изявления в медиите във връзка досъдебното произвеждане, известно в медиите като " Барселонагейт ", и след получено позволение по реда на Наказателно-процесуален кодекс от наблюдаващия прокурор, Прокуратурата на Република България уведомява, че:

Ръководството и надзорът по досъдебното произвеждане са реализирани от Специализираната прокуратура от образуването му до закриването на профилираните структури. Делото е взето на специфичен контрол още през месец февруари 2021 година от Върховна касационна прокуратура и от Апелативна профилирана прокуратура (закрита).

Към сегашния миг и с оглед законодателните промени от 2022 година управлението и надзорът по делото се реализират от Софийска градска прокуратура.

Във Върховна касационна прокуратура от време на време постъпват информации от наблюдаващия прокурор при СГП по отношение на хода на следствието, както по отношение на реализирания специфичен контрол, по този начин и във връзка нуждата от даване на информация от страна на Прокуратура на Република България на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE).

Видно от последните постъпили информации от СГП, по делото се правят преводи на предоставени от способените органи на други страни голям размер документи, въз основа на които следва назначение на съдебно-счетоводна експертиза и осъществяване на спомагателни разпити на редица очевидци.

В сходство с настоящия Наказателно-процесуален кодекс произнасянето с акт на наблюдаващия прокурор по съществото на делото се реализира откакто по досъдебното произвеждане са осъществени всички дейности по следствието, нужни за откриване на обективната истина.

В този смисъл популяризираните посредством медиите изказвания, че делото " Барселонагейт " е " на трупчета " не подхождат на фактическото състояние и имат за цел да затруднят работата на Прокуратура на Република България, да осуетят законосъобразното развиване на досъдебното произвеждане и да обслужат нелегитимни политически ползи ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР