Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото

...
Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото
Коментари Харесай

ВМРО със сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на джамия на мястото на християнски храм в Охрид

Сигнал до ЮНЕСКО поради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид пращат с публично писмо националният представител от Вътрешна македонска революционна организация и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият сътрудник от обединението Петър Петров от още няколко депутати от ПГ „ Обединени патриоти “. Писмото е адресирано до Изпълнителния шеф за Югоизточна Европа на ЮНЕСКО госпожа Одри Азуле, оповестяват от Вътрешна македонска революционна организация.
 ohrid2  ohrid1
Писмото цитира обстоятелства, подадени от поданици на Охрид, при посещаване на патриотите в града. Хората са обезпокоени, че в плануванаъа консервация на джамията „ Али Паша “ се позволяват съществени нарушавания. Гражданското обединяване „ СOВЕСТ “ – Охрид, се базира на доказателства, че процесът на консервация и реституция доста нарушава позволените действия. А точно: употребен е багер, който към този момент е развалил значими археологически пластове, част от някогашната черква „ Св. Никола “. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, античен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната епоха.

Има и нещо още по-обезпокоително. Според сигнала, оповестената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „ Али паша “. Гражданите считат, че това ще наруши общия аспект на град Охрид. Според тях, минарето би могло да стане противоречив знак на бившето турско ръководство в района, което би нарушило религиозния баланс.

Напомняме, че самата джамия – значим монумент на международното културно завещание, е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на опустошения християнски храм „ Св. Никола “. Днес постройката на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със международното завещание на ЮНЕСКО, по едно и също време и в глава „ Природа “, и в глава „ Култура “.

Ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, считаме сходни провокации за неприемливи. Последната година беше реализиран по този начин мечтаният и дълго чакан Договор за добросъседство с Република Македония. По време на Европредседателството на България Европа заприказва за Западните Балкани. Напомняме, че с помощта на напъните Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация беше прието българското малцинство в Албания. На път сме да бъде прието и в Косово. И всичко това е реализирано с дейната работа точно на патриота Красимир Богданов от Вътрешна македонска революционна организация. На прага сме да реализираме единство на Балканите, ето за какво в този момент е значимо да не позволяваме непотребни провокации в Македония и то на верска основа.

Поради тази причина ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, ще създадем нужното градежът на 32-метровото минаре да не бъде осъществен и всички действия по съсипването на културно-историческото завещание на този комплекс да бъдат прекратени.

Пълния текст на писмото:

ДО

Г-ЖА ОДРИ АЗУЛЕ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО

КОПИЕ ДО

Г-ЖА ИРЕНА ТОДОРОВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА

РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР – ЮНЕСКО

ОТ: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, ПГ „ ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖА ОДРИ АЗУЛЕ,

При скорошно посещаване в град Охрид, Република Македония, на двама членове на Народното събрание от ПГ „ Обединени патриоти “, част от ръководещото болшинство в българското Народно заседание, те бяха осведомени от представители на гражданско обединяване „ СOВЕСТ “ – Охрид, по отношение на сериозен проблем, обвързван с извършващата се консервация и реституция на джамията „ Али Паша “.

Самата джамия – значим монумент на международното културно завещание е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на опустошения християнски храм „ Св. Никола “. Днес постройката на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със международното завещание на ЮНЕСКО, по едно и също време и в глава „ Природа “, и в глава „ Култура “.

Охридското съдружие „ СОВЕСТ “ претендира, че процесът на консервация и реституция доста нарушава позволените действия: употребен е бил багер, който към този момент е развалил значими археологически пластове, част от някогашната черква „ Св. Никола “. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, античен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната епоха.

Г-жо Азуле, жителите на Охрид са били сюрпризирани от друго нарушаване – оповестената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „ Али паша “. Гражданите считат, че концепцията ще наруши общия аспект на град Охрид. Моля да имате поради, че това минаре би могло да стане противоречив знак на бившето турско ръководство в района, което би навредило на религиозния баланс.

Както към този момент беше упоменато, град Охрид дружно с бреговата линия и Охридското езеро са оповестени от ЮНЕСКО за международно и естествено завещание. Любезно Ви молим, подкрепяйки отговорността на ЮНЕСКО при опазването на материалното и нематериално културно завещание в света и в частност в Югоизточна Европа, да предприемете инспекция и следващи дейности предвид на изнесените нарушавания.

Представителите на гражданското съдружие „ СОВЕСТ “ предоставиха на българските членове на Народното събрание документи и фотографии, показващи, че извършващите се строителни работи са били в нарушаване на утвърждението за консервиране, предоставено от държавните институции.

Приложено ще намерите:

1. Писмо от гражданското съдружие „ СОВЕСТ “ – град Охрид;

2. Одобрение за консервационните и реставраторски действия и реорганизация на джамията „ Али паша “ в гр. Охрид, ул. „ Климент Охридски “ 66;

3. Решение за признание на останките за значим културен монумент на наследството;

4. Позиция на Института за запазване на паметниците на културата в Националния музей – град Охрид;

5. Фотографии за дейностите на утвърдената компания, изпълняваща проекта;

6. Фотографии (обработени) за изгледа на град Охрид след завършването на работите.

С най-хубави пожелания,

Парламент на Република България,

ПГ „ Обединени патриоти “

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР