Сибир гори, Европа се пържи в невиждани жеги, а Гренландия

...
Сибир гори, Европа се пържи в невиждани жеги, а Гренландия
Коментари Харесай

Гренландия, високите температури и рекордно количество стопен лед за един ден

Сибир гори, Европа се пържи в невиждани жеги, а Гренландия губи рекордни количества лед - това е метеорологичната равносметка от последния месец.

През миналия уикенд Washington Post заяви, че предишния четвъртък ще бъде запомнен с най-голямото размразяване на лед, което в миналото е записано на територията на нормално студената Гренландия.

В рамките на единствено един ден островът е изгубил 12.5 милиарда тона лед в резултат на продължителните нетипично високи температури там, които доближиха до над 22 градуса по Целзий.

За финален път сходно размразяване е било регистрирано през 2012 година, когато за 24 часа цели 10 милиарда тона лед са се трансформирали във вода.

Сегашното размразяване е засегнало над 60% от ледниците в Гренландия, като скоростта на явлението е невиждана за последните 70 години.

От Washington Post разкриват, че общата изгубена през месец юли ледникова маса се равнява на към 197 милиарда тона.

Смята се, че актуалните загуби на лед ще бъдат възобновени през идните месеци, само че всичката сладка вода, изтекла в океана, ще оказва резултат върху климатичните условия освен в Гренландия за месеци и даже години напред. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР