Си Цзинпин обеща “обединяване с ТайванМосква застава начело от 1

...
Си Цзинпин обеща “обединяване с ТайванМосква застава начело от 1
Коментари Харесай

БРИКС се разширява с нови пет членки

Си Цзинпин даде обещание “обединяване ” с Тайван
Москва застава отпред от 1 януари

Русия поема ротационното председателството за една година на групата БРИКС, като в това време броят на членовете ѝ се удвоява, заяви съветската организация “Интерфакс ”.

От 1 януари към БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай, Южна Африка) публично се приединяват Етиопия, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

На срещата на върха на групата, извършена през август в Йоханесбург в Южна Африка, беше поканена и Аржентина, която обаче отхвърли офертата. Новият президент Хавиер Милей съобщи, че страната му “няма да подписва контракти с комунистите ”, като засяга Китай и Русия.

От новите членки множеството са от района Северна Африка и Близкия изток. Любопитното е, че две от тези страни са противници в един и същи район - Саудитска Арабия и Иран, които обаче миналага година усъвършенстваха в огромна степен връзките си с посредничеството на Китай.

Междувременно китайският президент Си Цзинпин сподели в новогодишното си послание, че Китай “със сигурност ще бъде единен ” с Тайван, оповестиха държавните медии в страната.

“Всички китайци от двете страни на Тайванския пролив би трябвало да бъдат свързани от обща цел и да споделят великото обновяване на китайската нация ”, съобщи президентът в тирада, излъчена онлайн по Китайската централна телевизия.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР