Швейцарското правителство призова днес избирателите в алпийската република да отхвърлят

...
Швейцарското правителство призова днес избирателите в алпийската република да отхвърлят
Коментари Харесай

Иде ли швейцарски Брекзит?

Швейцарското държавно управление прикани през днешния ден гласоподавателите в алпийската република да отхвърлят поставеното за гласоподаване на референдум предложение на крайнодясната Швейцарска национална партия (ШНП) да бъде прекъснато съглашението с Европейския съюз (ЕС) за свободното придвижване на хора, съобщи Ройтерс.

Ако партията завоюва референдума на 17 май - който е с обвързващ темперамент и получи прозвището "швейцарския Брекзит ", страната може да загуби привилегирования си статут в границите на единния европейски пазар, който съставлява незаместим фактор за стопанската система на Швейцария.

Подобен процес може да докара и до това алпийската република, която по принцип не е членка на Европейски Съюз, да бъде изхвърлена от шенгенската система за безвизово пътешестване и от Дъблинския правилник за молбите за бежански статут, предизвести на конференция в столицата Берн швейцарската правосъдна министърка Карин Келер-Зутер.

"Ще стигнем до такава степен да се наложи да градим отначало нашите връзки с Европейски Съюз безусловно от нулата. Разрив в двустранните връзки ще сложи Швейцария в доста по-трудно състояние, в сравнение с Англия след Брекзит поради това, че Европейски Съюз по никакъв метод няма да бъде задължен да договаря. На процедура ще изпаднем в обстановка да се молим на най-големия ни търговски сътрудник ", съобщи още тя.

За 2018 година Европейски Съюз е погълнал 52% от швейцарския експорт на артикули и в същото време 70 на 100 от целия импорт на Швейцария е бил от съюза, прецизира в. Монитор.

"Референдумът е отражение на безпокойството от напора на чужденци, които съставляват една четвърт от швейцарското население. За предходната година чистата миграция от Европейски Съюз и страните от ЕФТА Исландия, Норвегия и Лихтенщайн се е нараснал с близо 32 000 души, което е на половина на общия брой за 2013 година ", означи още Келер-Зутер.

Според деловите среди бизнесът се нуждае от квалифицирани служащи от чужбина.

Евроскептичната ШНП - която е първа политическа мощ в швейцарския парламент и държи две от общо седемте министерски кресла във федералния кабинет - от дълго време се бори за слагане на миграцията под народен надзор.

За Швейцария по принцип не е нещо нетипично обособените партии от дадена ръководеща коалиция да прокарват друга политическа идеология предвид на това, че всички по-важни въпроси в алпийската република се вземат решение на референдуми.

Предложението на ШНП планува да бъде провиснал едногодишен период за договаряне на края на свободното придвижване, само че шансът въобще да има такива договаряния е на практика нулев, като се има поради твърдата позиция на Европейски Съюз за един от основополагащите за него политически правила, какъвто е свободата на придвижване.

В съглашението за европейско-швейцарските връзки участва по този начин наречената гилотинираща уговорка. Наличието и задействането й значат, че в случай че свободното придвижване бъде отстранено, това автоматизирано ще докара до отпадането и на другите фундаменти на цялата мрежа двустранни митнически спогодби (общо 120 спогодби), в това число спогодбите за взаимното признание на промишлените стандарти, публичните поръчки, земеделието, изследователската активност и сухоземния и въздушния превоз.

Швейцарското държавно управление от дълго време се мъчи да съживи връзките с Европейски Съюз. Брюксел желае швейцарците да поддържат нов двустранен контракт, който планува Берн да приема разпоредбите на единния европейски пазар рутинно и да сътвори по-ефективна основа за споразумяване на двустранните разногласия.

Швейцарците обаче протакат от месеци, до момента в който в това време се мъчат да изградят вътрешен консенсус по какъв начин да работят оттук насетне, което подразни Брюксел и провокира спор по отношение на трансграничната търговия на артикули.

Договорът обаче се натъкна на опозиция, която този път обхвана целия политически набор, от нормално проевропейския център до евроскептичната последна десница.

Според критиците този контракт до такава огромна степен погазва швейцарския суверенитет, че той в никакъв случай няма да бъде признат от Народното събрание и в никакъв случай няма да мине на референдум.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР