Швейцарският президент и българският вицепрезидент обсъдиха въпроси от двустранен характер

...
Швейцарският президент и българският вицепрезидент обсъдиха въпроси от двустранен характер
Коментари Харесай

Ален Берсе към Илияна Йотова: България е добър посредник между страните от Западните Балкани и Швейцария

Швейцарският президент и българският вицепрезидент разискаха въпроси от двустранен темперамент и общоевропейски тематики.

„ България е добър медиатор сред страните от Западните Балкани и Швейцария. " Това съобщи федералният президент на Конфедерация Швейцария Ален Берсе на среща с вицепрезидента Илияна Йотова.

Швейцария демонстрира огромен интерес към страните от някогашна Югославия и към Албания. Около половин милион жители от тези страни са към този момент швейцарски жители. Швейцарската страна е подготвена да взе участие в взаимни инфраструктурни и транспортни планове с България в тези страни.

Президентът на Конфедерация Швейцария приветства самодейността на България да сложи Западните Балкани като главен външнополитически приоритет по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз. Общо бе мнението, че стабилността и развиването на този район е от изключителна значимост за просперитета на цяла Европа.

В центъра на диалозите бяха и провокациите пред развиването на Европейския съюз. Обсъдена бе Многогодишната финансова рамка на съюза и бъдещето на бюджета на общността, изключително в подтекста на излизането на Англия от Европейски Съюз. Вицепрезидентът на България акцентира значимостта на кохезионната политика, която е един от главните цели на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Швейцария следи с извънредно внимание идната довечера във Варна среща сред Европейския съюз и Турция. „ Моделът, който ползва Швейцария във връзка с мигрантите, може да послужи като добра основа за миграционната политика на Европейския съюз ", означи вицепрезидентът.

В сряда ще се организира полемика в швейцарското държавно управление за програмата за доближаване сред Швейцария и България, стана ясно на срещата. От Българо-швейцарската стратегия страната има изгода в доста области. Проекти към този момент са осъществени в региона на сигурността, в това число Шенген, развиването на човешките запаси, околната среда и образованието.

„ Дуалното обучение се трансформира в запазена марка на швейцарската стратегия. Над 1300 възпитаници в България към този момент учат по нея в партньорство с български и швейцарски компании ", означи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът на Швейцария акцентира, че тяхното желание е Българо-швейцарската стратегия да продължи и след 2019 година До няколко месеца ще бъде подписана двустранната конвенция за битка с незаконния експорт и импорт на културни полезности сред България и Швейцария.

Илияна Йотова подари на президента Ален Берсе образец от първото автентично издание на Луи Айер на книгата „ За България " („ Pro Bulgaria " ), издадена през 1913 година Луи Айер е създател на спортните сдружения в България. Той взе участие в Балканската война и умира в Първата международна война като офицер от българската войска.

Въпроси от двустранен темперамент и интернационалните тематики ще бъдат разисквани по-късно на среща на вицепрезидента с депутати от Националния парламент, представители на Федералното държавно управление и управлението на Дружеството за външна политика.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР