Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена.

...
Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена.
Коментари Харесай

Църквата празнува Св. Св. Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната черква уважава паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са дами.

Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като " деятел сред царете ". Възпитан в езичество, след едно привидение на кръст в небето и надпис " С този знак ще победиш! " в действителност победил във значима борба. Прекратил гоненията против християнската религия, белязали с страдалчество близо тривековната й история, и сложил начало на възхода й в империята.

През 325 година свиквал Първия Вселенски събор, на който ясно се показва вярата в триединството на Бог и се утвърждава учението за Христос като Божи наследник и човек.

Сред делата на Константин в поддръжка на Църквата и за одобряване на християнството е откриването на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Тази задача е изпълнена от майка му императрица Елена. На напреднала възраст отпътувала за Йерусалим. С усърдието й била възобновена светостта на местата, свързани с живота и делото на Спасителя, и били издигнати доста храмове.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР