Швейцарският Федерален наказателен съд осъди банката Креди Сюис (Credit Suisse),

...
Швейцарският Федерален наказателен съд осъди банката Креди Сюис (Credit Suisse),
Коментари Харесай

Швейцарска банка бе осъдена за пране на пари на българската мафия

Швейцарският Федерален углавен съд осъди банката " Креди Сюис " (Credit Suisse), че е позволила изпирането на парите на българската мафия, заяви Neue Zürcher Zeitung (NZZ). Делото е обвързвано с мрежата на " кокаиновия крал " Евелин Банев – Брендо. Банката би трябвало да заплати санкция от 2 милиона швейцарски франка. Credit Suisse незабавно разгласи, че ще апелира.

Това е едвам повторно, в който швейцарска банка е наказана за пране на пари. Credit Suisse разгласи, че ще апелира решение. Заедно с банката е наказан и неин чиновник, който е работил с проблематичните пари. Той получава условна присъда от 20 месеца затвор.

В обвинителния акт се твърди, че банката е правила транзакции от името на клиенти сред юли 2007 година и декември 2008 година, макар че има ясни индикации за незаконния генезис на парите. Чрез преводите нарушителите са съумели да изтеглят от страната над 19 милиона швейцарски франка, множеството от които са изпратени в чужбина.

Освен санкцията от 2 милиона франка, Credit Suisse би трябвало да заплати 19 милиона франка правосъдно обезщетение. Ще има и конфискация на повече от 12 милиона швейцарски франка, които групата за трафик на опиати е съхранявала в сметките на Credit Suisse.

Съдът постанови много по-ниски присъди от поисканото от прокурорите, тъй като делото е траяло много дълга, а доста обвинявания са изтекли по отминалост.

По делото бяха упрекнати и двама българи, като единият получава 3 години условно, а другият – една година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР