Швейцарските избиратели отхвърлиха предложенията за забрана на изкуствените пестициди. Това

...
Швейцарските избиратели отхвърлиха предложенията за забрана на изкуствените пестициди. Това
Коментари Харесай

В Швейцария отхвърлиха предложенията за забрана на пестицидите

Швейцарските гласоподаватели отхвърлиха предложенията за възбрана на изкуствените пестициди . Това демонстрират първите прогнози за резултатите след провелия се през днешния ден референдум по тематиката, оповестява " Франс прес ".

GFS Bern предвижда, че 61% от гласоподавателите са отхвърлили две обществено препоръчани начинания, които биха наложили вътрешна възбрана за синтетичните пестициди в границите на 10 години и биха забранили вносни храни, създадени с потреблението на такива артикули.

Швейцария можеше да стане първата европейска страна, която да забрани изкуствените пестициди .
 В Швейцария през днешния ден гласоподават дали да има възбрана на пестицидите
В Швейцария през днешния ден гласоподават дали да има възбрана на пестицидите

Противниците споделят, че законът ще усили бизнес разноските

В международен мащаб единствено Бутан има цялостна възбрана на синтетичните пестициди съгласно поддръжници, целящи да забранят потреблението на артикули, създадени от агрохимически колоси като швейцарската компания Syngenta и немските Bayer и BASF .

Поддръжниците на възбраната споделят, че изкуствените артикули предизвикват съществени здравословни проблеми и понижават биологичното многообразие . Производителите настояват, че техните пестициди са строго тествани и контролирани, могат да се употребяват безвредно и реколтата щяла да намалее без тях.

Syngenta, която е със седалище в Швейцария и благосъстоятелност на Китайската национална химическа корпорация, се опълчи на предложенията, като показва, че възбраната щяла да понижи земеделските добиви с до 40% .

" Последиците от неизползването им са ясни: по-малко локални артикули, по-високи цени и повече импорт. Това не е в полза на потребителите, нито в полза на околната среда ", настоя представител на Syngenta.

Швейцарският фермерски съюз настоя, че доста от членовете му считат, че методът им на живот е под блокада.

" Много хора в градовете си мислят, че в случай че имат два домата, които порастват на балкона на жилището си, схващат от земеделие ", сподели Мартин Хааб, президент на Цюрихската асоциация на фермерите, като добави: " Поглеждам обратно преди 200 години, когато не можахме да защитим нашите растения и животни и имахме апетит в Швейцария и цяла Европа . "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР