Швейцарски милиардер беше осъден на 12 години затвор, заради причиняването

...
Швейцарски милиардер беше осъден на 12 години затвор, заради причиняването
Коментари Харесай

Милиардер получи 12 г. затвор за смъртта на 392-ма души, изложени на азбест

Швейцарски милиардер беше наказан на 12 години затвор, поради причиняването на гибелта на хора, изложени на въздействието на азбест в негова фабрика в Италия, заяви Ройтерс.

Съдиите в град Новара издадоха присъдата след повече от седем часа разисквания в сряда. Италианските медии оповестяват, че прокурорите са поискали пожизнен затвор.

Стефан Шмидхейни беше приет за отговорен в непредумишлено ликвидиране при усложнени условия за причиняването на гибелта на 392 души, в това число повече от 60 служащи и към 330 поданици в северния град Казале Монферато, където се е намирала циментовата му фабрика Eternit.

Адвокатът на отбраната Астолфо Ди Амато съобщи пред новинарската организация Adnkronos, че ще апелира, само че че екипът му е " доста удовлетворен ", че присъдата на съда за непредумишлено ликвидиране значи, че неговият клиент не може да се смята за " тенденциозен палач ".

Фабриките на Шмидхейни са употребявали азбест в производството на цимент през 70-те и 80-те години на предишния век. Те са затворени през 1986 година, само че служащите и локалните поданици не престават да страдат от следствията.

Азбестът става известен от края на XIX век като средство за укрепване на цимента. Но по-късно проучване разкри, че вдишването на азбестови нишки може да аргументи инфектиране на белите дробове и рак. Сега е неразрешен в множеството страни в света.

 Най-голямата мина за азбест провокира митинги в Канада Най-голямата мина за азбест провокира митинги в Канада

Според италианското законодателство присъда на първа инстанция, като тази, издадена в сряда, може да бъде обжалвана два пъти, преди решението да стане дефинитивно. Преди това обвинените, приети за отговорни, нормално не биват изпращани в пандиза, написа Ройтерс.

Шмидхейни към този момент беше наказан по обвинявания за екологични бедствия. Но заради приключване на отминалостта, се избави от заплащането на милиони евро санкции и компенсации.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР