Швейцарски изследователи стигнаха до заключението, че една почти неизследвана река

...
Швейцарски изследователи стигнаха до заключението, че една почти неизследвана река
Коментари Харесай

Най-тъмната река в света е застрашена от човешката дейност в Африка

Швейцарски откриватели стигнаха до заключението, че една съвсем неразучена река в джунглата в Африка е евентуално най-тъмната така наречен черноводна река в света - и предизвестяват, че тя е застрашена от човешките действия в района, оповестява ДПА.

Looking down into the Blackwater Canyon where Pendleton Run spills into the Blackwater River.
— Larry W. Brown (@larrywbrown)
„ Черноводна “ е вид река с постепенно движещ се канал, протичащ през залесени блата или влажни зони .

Изследователският екип от Федералния софтуерен институт в Цюрих си е сложил за цел да изследва въглеродния цикъл в басейна на река Конго. В процеса на работа учените открили, че река Руки в Демократична република Конго е една от най-тъмните реки в света. 

„ Бяхме изумени от цвета на реката “ , споделя съавторът на проучването Травис Дрейк, като прибавя, че водата е толкоз тъмна, че не можеш да видиш ръката си пред лицето си. 

Определени органични субстанции във водата са виновни за цвета на черноводните реки. В Руки те са доста повече, в сравнение с в най-известната черноводна река в света Рио Негро (Черната река) в Амазонка. 

„ По създание Руки е чай от джунглата “ , споделя Дрейк на уеб страницата на Федералния софтуерен институт в Цюрих.

Разтворените органични субстанции в необятната река произлизат от мъртвата растителност на джунглата в покрайнината и се отмиват в потока от дъждовната вода. Руки, приток на река Конго, няма съвсем никакъв надолнище. 

West Virginia falls are breathtaking.

*Pic: " Blackwater River with Fall Colors " by Judy Gallagher
— Pastor Matt Friend (@mattfriendwv)
Авторите предизвестяват, че фирмите са почнали да се интересуват от естествените запаси на басейна на река Руки и че измененията в земеползването могат да доведат до обезлесяване. Това може да докара до изсъхване на торфените блата и до бактериално разложение. Това от своя страна ще докара до освобождение на големи количества въглероден диоксид. 

„ Торфените блата в басейна на Конго съхраняват към 29 милиарда тона въглерод “, споделя съавторът на проучването Мати Бартел. „ Би било по-добре за климата, в случай че те останат влажни “ , предизвестява ученият.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР