Швейцарската банка Креди Сюис“ (Credit Suisse) до 2020 г. е

...
Швейцарската банка Креди Сюис“ (Credit Suisse) до 2020 г. е
Коментари Харесай

Банката „Креди Сюис“ обслужвала сметки на висши нацисти допреди 2 години


Швейцарската банка „ Креди Сюис “ (Credit Suisse) до 2020 година е обслужвала сметки на нацистки военнопрестъпници от Втората международна война, стана ясно от следствие на Комитета по бюджета на Сената на Съединени американски щати.

Credit Suisse е водила сметките на най-малко 99 лица, които са били или високопоставени нацистки служители в Германия, или членове на свързани с нацистки групировки в Аржентина.

„ 70 сметки с евентуални връзки към аржентински нацисти, са били отворени в „ Креди Сюис “ незабавно след 1945 година Поне 14 от тях са продължавали да работят през 21-и век, а някои от тях – и до 2020 година “, цитира БиБиСи елементи от следствието.

В банката са открити 21 сметки на известни високопоставени нацисти. В това число една, принадлежаща на наказан в Нюрнберг военен пълководец, и друга – на също наказан на процеса офицер от Секретен сътрудник. Трета банкова сметка „ в оборот “ била на името на оневинен в Нюрнберг нацистки академик, който по време на откриването на сметката бил в пандиза.

В раследването се споделя, че преди „ Креди Сюис “ е ограничавала всевъзможни вътрешни следствия и даже съумяла да уволни от работа самостоятелен омбудсман, който прекалено много се доближил до тайните нацистки сметки.

Сега щатският Комитет по бюджета стартира да проверява хипотетични нарушавания.

„ Креди Сюис “ бе на ръба на банкрута, тъй като за последните 10 години топ мениджмънтът й си раздал над 32 милиарда евро под формата на бонуси за добра работа, до момента в който в това време самата банка осъществила загуба от 3,2 милиарда евро.

„ Креди Сюис “ бе измежду 30-те финансови институции в света, които се считат за „ редовно значими “ – те са прекомерно огромни, с цел да им бъде разрешено да банкрутират. Ако беше оставена без поддръжка, закъсалата швейцарска банка вероятно би потопила международния банков и финансов бранш в нова рецесия.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР