Швейцария и САЩ са най-непрозрачните големи финансови центрове в света

...
Швейцария и САЩ са най-непрозрачните големи финансови центрове в света
Коментари Харесай

Класация определи Швейцария като глобалната столица на банковата тайна

Швейцария и Съединени американски щати са най-непрозрачните огромни финансови центрове в света съгласно двугодишния показател на финансовата загадка, оповестен от Tax Justice Network, съобщи организация „ Ройтерс “.

Проучването на активистката група, която предизвиква по-голяма бистрота на финансовите пазари, дефинира Швейцария за  „ световна столица на банковата загадка " и сложи Съединени американски щати на второ място, поради растящият дял на страната в офшорните финансови услуги.

Класацията, която се разгласява на всеки две години, проучва финансовите пазари на 110 страни въз основата на няколко критерия, измежду които достъпа до информация за собствеността на капиталови тръстове и фондации и степента, в която страните ползват законите против изпирането на пари.

Директорът на от Tax Justice Network Джон Кристенсен съобщи, че макар поръчките за по-висока бистрота в някои финансови центрове, количеството информация, която те дават, зависи напълно от това кой е изискал информацията.

„ Богатите западни страни получават желаната информация, когато я изискат, само че по-бедните страни в Африка няма сходен достъп. “, сподели той, като добави, че финансовите секрети са в основата на огромните обири и прането на пари.

„ Укриването на налози се следи на всяко равнище. Ставаме очевидци на редовно плячкосване на благосъстоянията на някои страни. Става въпрос за невъобразими суми. “, съобщи още Кристенсен.

В топ 10 на класацията влизат още Каймановите острови, Люксембург, Германия, Сингапур и Хонконг, Тайван, Обединените арабски емирства и на английския остров Гърнзи.

Проучването възобнови дебата за потреблението на офшорни финансови центрове след публикуването на „ Документите Панама “, които разкриха, че някои компании употребяват данъчни убежища за пране на пари, укриване на налози и търговия на оръжия и опиати.

Швейцария ще стартира последователно унищожаване на част от банковите секрети през тази година, като стартира да изпраща  информация за сметките на своите клиенти на задграничните данъчни организации.

Мулти-трилионната финансова промишленост в алпийската страна обаче ще потърси нови защитни ограничения, с цел да се защищити от корист с предлаганата информация, които измежду критиците на страната съставляват опит за опазване на банковата загадка.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР