Швеция в момента няма планове да изпрати танкове Леопард 2

...
Швеция в момента няма планове да изпрати танкове Леопард 2
Коментари Харесай

Швеция не изключва възможността да изпрати танкове Леопард 2 в Украйна


Швеция сега няма проекти да изпрати танкове " Леопард 2 " (Leopard 2) в Украйна, само че не изключва опцията да ги изпрати в бъдеще, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9048
" В момента от страна на Швеция не се води подготовка за подаяние на танкове, само че не е изключено това да се случи на по-късен стадий ", съобщи шведският министър на защитата Пол Йонсон пред в. " Свенска дагбладет " (Svenska Dagbladet). Той към този момент беше декларирал предишния петък, че по принцип Швеция не би възразила на изпращането на танкове в Украйна.

Шведските въоръжени сили имат към 120 танка " Леопард 2 ".

По информация от норвежките медии Норвегия също обмисля дали да изпрати " леопарди " в Украйна, само че към момента не е взето решение. Според в. " Дагенс нерингслив " би било допустимо Норвегия да даде до осем от своите общо 36 танка " Леопард 2 ".

Финландският министър на защитата Мико Савола съобщи през днешния ден, че неговата страна ще се причисли към групата страни, изпращащи танкове в Украйна, макар че приносът ѝ ще бъде стеснен, съобщи Ройтерс. Той отхвърли да разяснява какви биха могли да бъдат размерите на финландския принос.

Нидерландия е подготвена да достави танкове в Украйна, в случай че това е належащо, съобщи през днешния ден нидерландският министър председател Марк Рюте. Рюте добави, че Нидерландия би могла да купи танкове, които сега е наела от Германия, и да ги даде на Украйна.

Испания също е подготвена да даде на Украйна танкове немско произвеждане " Леопард 2 ", сподели испанската министърка на защитата Маргарита Роблес. Тя съобщи пред испанската новинарска организация ЕФЕ, че Испания ще работи в съгласуваност със западните съдружници.

Според откривателя в региона на сигурността и защитата Феликс Артеага от мозъчния концерн " Елкано " Испания има 108 танка " Леопард 2А4 " Около половината от тях са ситуирани в испанските анклави Сеута и Мелиля, а 53 са в запас и се нуждаят от главен ремонт, който евентуално ще отнеме няколко месеца, добави Артеага.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР